Kuzey Makedonya'da seçimleri muhalefet kazandı, ülkeyi ilk kadın cumhurbaşkanı yönetecek

Muhalefet partilerinin desteğiyle ikinci turda yüzde 65'in üzerinde oy alan Davkova, ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olacak.

REKLAM

Kuzey Makedonya'da yapılan cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerinin ikinci turunda muhalefet önde çıktı.

Oyların yüzde 90'ından fazlası sayıldıktan sonra muhalefetin desteklediği Gordana Siljanovska Davkova'nın cumhurbaşkanı seçileceği belli oldu.

İkinci turda oyların yüzde 65'inden fazlasını alan Davkova, ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olacak.

Genel seçimlerde ana muhalefet partisi Makedon İç Devrimci Örgütü ve Makedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRO-DPMNE) lideri Hristijan Mickoski zaferini ilan etti.

Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) liderliğindeki ittifakın desteklediği mevcut cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski oyların %29,30'unu aldı.

Başkent Üsküp'teki parti binasında düzenlenen basın toplantısında Mickoski, bunun tarihi bir zafer olduğunu belirterek, “Başardık. Makedonya kazandı. Halkın tarihi zaferi” dedi. Dedi.

Değerlere ve umuda dayalı bir gelecekte yeni bir sayfanın açıldığını kaydeden Mickoski, tüm vatandaşlara teşekkür etti.

“En iyi koalisyonu, en iyi hükümeti” kurmak için diğer muhalefet partileriyle görüşmelerin bir an önce başlayacağını söyleyen Mickoski, şöyle konuştu: “En kısa sürede bu hükümeti kuracağımıza ve sürecin şeffaf olacağına eminim. çifte zafer 'Sizin Makedonya' ve VMRO-DPMNE ittifakı ayağa kalktı ve cumhurbaşkanını aldı, o da Profesör Gordana Siljanovska Davkova'ydı” dedi.

Basın toplantısının ardından VMRO-DPMNE destekçileri parti binası önünde ve başkentteki Makedonya Meydanı'nda seçim zaferini kutladılar.

Genel seçimler

Öte yandan Merkezi Seçim Komisyonu'nun genel seçimlere ilişkin yayınladığı ilk resmi olmayan sonuçlara göre, VMRO-DPMNE liderliğindeki “Sizin Makedonya” ittifakı 59 milletvekili alırken, SDSM liderliğindeki “Avrupa'nın Geleceği Koalisyonu” ittifakı 59 milletvekili aldı. 19 milletvekiliyle ülkedeki en yüksek sayıyı aldı. Arnavutluk'un en büyük partisi olan Demokratik Bütünleşme Birliği'nin (BDI) liderliğindeki “Avrupa Cephesi” 18 milletvekili alırken, çeşitli partilerin oluşturduğu VLEN koalisyonu Sol olmak üzere 13 milletvekili aldı. (Levica) 6 milletvekili alırken, “Makedonyamız İçin” ZNAM Hareketi 5 milletvekili aldı.

Türk toplumunun en az 3 milletvekili ile temsil edilmesi bekleniyor

Bu sonuçlara göre 120 sandalyeli Kuzey Makedonya parlamentosunda ülkedeki Türk toplumunu en az 3 milletvekilinin temsil etmesi gerekiyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için toplam 1 milyon 814 bin 317 kayıtlı seçmenin yerel saatle 07.00'de oy kullanmaya başladığı ülkede, sandıklar Pazar günü yerel saatle 19.00'da kapandı. Genel seçimlerde 1 milyon 815 bin 350 kayıtlı seçmen bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimine katılım yüzde 47, genel seçimlerde ise yüzde 54 oldu.

Yeni başkan Davkova kim?

1953 yılında Ohri'de doğan ve ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olması beklenen Siljanovska Davkova, bir süre Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde anayasa hukuku ve siyasi sistem dersleri verdi.

1992-1994 yılları arasında Parlamento Anayasa Komitesi üyesi ve Devlet Bakanı olan Siljanovska Davkova, Birleşmiş Milletler seçim uzmanı, Avrupa Konseyi'nin yerel yönetim uzmanları grubunun başkan yardımcısı ve Venedik Komisyonu üyesiydi.

Ülkenin 2019 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de aday olan Siljanovska Davkova, ikinci turda seçimi kaybetti.

Siljanovska Davkova, 2020'den beri Kuzey Makedonya Meclisi'nde milletvekili olarak görev yapıyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir