ABD, İsrail'i “soykırım”la suçlayan BM raporunu reddetti; Gazeteci tehdit aldığını söyledi

ABD, İsrail'in Gazze'de “soykırım” yaptığını iddia eden Birleşmiş Milletler (BM) raporunu reddederken, metni yazan BM Özel Raportörü Francesca Albanese tehditler aldığını söyledi.

REKLAM

Cenevre'deki BM genel merkezinde gazetecilere konuşan Albanese şu soruyu sordu: “Rapor üzerinde yaptığı çalışma kendisine tehdit oluşturdu mu?” “Evet tehdit alıyorum. Şu ana kadar ek önlem gerektiren bir durum olmadı. Baskı mı? Evet ama bu benim kararlılığımı ve yaptığım işin sonucunu değiştirmiyor” dedi.

2022'den beri Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü olan İtalyan avukat ve akademisyen, “Zor bir dönemdi. Göreve başladığımdan beri sürekli saldırıya uğradım” dedi. Ekledi.

Tehditlerin niteliği ve kimlerden geldiği konusunda ayrıntılı bilgi vermeyen Albanese, İsrail'in Cenevre'deki diplomatik temsilciliğinin “İsrail Devleti'nin kuruluşunu ve varlığını meşrulaştırmaya çalıştığı” suçlamasını reddetti.

BM raportörü, en önemli bulgularından birinin “İsrail'in siyasi ve askeri liderlerinin ve askerlerinin, Filistin halkına yönelik soykırım şiddetini meşrulaştırmak için koruma işlevlerini ve yasal ilkelerini kasıtlı olarak çarpıttığı” olduğunu söyledi.

“Bu kamuflaj kalktığında sonuç İsrail'in Gazze'deki Filistin halkına yönelik soykırımcı şiddet politikası olacaktır” diyen Albanese, İsrail'i Gazze'de yaptıklarından dolayı kınamanın ve İsrail'in “İsrail'in Gazze'de yaptığını” söylemenin yersiz olduğunu sözlerine ekledi. “Uluslararası hukuka saygı duymuyor.”

ABD, İsrail'in Gazze'de “soykırım” yaptığı yönündeki BM raporunu reddetti

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı, BM Arnavutluk Filistin Özel Raportörü'nün “İsrail'in Gazze'deki Filistin halkına soykırım yaptığını” belirten ve İsrail'in “soykırım yapmadığını” öne süren raporunu kabul etmediğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında Gazze'deki son durumu değerlendirdi.

Albanese'nin “İsrail'in Gazze'deki Filistin halkına yönelik eylemleri soykırım eşiğini aşmıştır” yönündeki raporu hakkında yorum yapan Miller, İsrail'in işlemiş olabileceği savaş suçlarını tartışmaya bile girmeden bu konuda Tel Aviv'i tamamen desteklediğini söyledi.

İlginçtir ki Albanese'nin bu pozisyondaki konumundan rahatsız olduğunu belirten Miller, Özel Raportörün “Yahudi karşıtı açıklamalarda bulunduğunu” da iddia etti.

Miller rapora ilişkin şunları söyledi: “Daha önce de belirttiğimiz gibi İsrail'e yönelik soykırım iddiaları asılsızdır. Ancak Gazze'deki sivil kayıpların miktarından da endişe duyuyoruz ve bunu İsrail hükümetine her fırsatta dile getiriyoruz. ” değerlendirmesini yaptı.

Albanese'nin raporu

Albanese, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını konu alan “Soykırımın Anatomisi” başlıklı raporuyla ilgili BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi.

Raporunu, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını takip edip analiz ederek hazırladığını kaydeden Albanese, şöyle konuştu: “Rapor, İsrail'in Filistinlilere yönelik 'soykırım' eşiğini geçtiğine inanmak için haklı nedenlerin bulunduğunu ortaya koyuyor. Gazze.” .” dedi.

Albanese, İsrail'in Gazze nüfusunun tamamını veya en azından önemli bir bölümünü sistematik olarak yok etme hedefinin “ürpertici” olduğunu söyledi.

Albanese, İsrailli asker ve yöneticilerin Filistin halkına yönelik şiddet, soykırım ve yıkım girişimlerine kalkışarak hukukun ilkelerini kasten çarpıttığını belirterek, “İsrail, Gazze'deki Filistinlilere karşı soykırım niteliğinde şiddet politikası uyguluyor.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir