Yılın ilk kene vakası görüldü! Uzmanlar uyarıyor: Türkiye genelinde artış!

Konuyla ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dr. Gürdal Yılmaz, iklimlerin ısınmasıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının da artmaya başladığının altını çizerek uyarıda bulundu.

Bir kişinin KKKA nedeniyle hastanede tedavi altına alındığını kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu: “2002 yılından bu yana sıkıntımız olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları, havaların ısınmasıyla birlikte insanları ısırmaya ve hastalıklara yol açmaya başladı. Havalar ısındı ve insanlarımız doğaya çıktı. Yeni vakalarımız var, şu anda yanık hastası olan bir hastamız var. KKKA vakaları konusunda mümkün olduğunca bizi takip etmesi ve durumun kötüleşmesi halinde bize danışılıyor. sıkıntı, onu bize göndermek için, “Trombosit sayısı çok düşen ve Türkiye genelinde vakaları artmaya başlayan bir hastayı bu şekilde aldık.” dedi.

“HAZİRAN-TEMMUZ VAKALARIN EN YOĞUN OLDUĞU DÖNEMDİR”

Kene vakalarının özellikle haziran ve temmuz aylarında yoğunlaştığına dikkat çeken Yılmaz, şöyle konuştu: “Haziran-temmuz ayları vakaların en yoğun olduğu dönemdir. Bölgemizde hastane sayısı 200-300'e ulaşıyor. Geçen yıl bir hastamız KKKA'dan öldü. “Yutulan mikropların türüne ve sayısına, vücudun bunlara verdiği tepkiye, destek tedavisinin şartlarına göre reaksiyonlar değişiklik gösteriyor ve ölümler meydana gelebiliyor” dedi.

iStock-1155933444

Kıyı bölgelerinde görülen kenelerin KKKA açısından tehlike oluşturmadığını kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu: “Özellikle fındık hasadı sırasında kene ısırması olan kişiler başvuruyor. Kıyı bölgesindeki keneler için KKKA beklenen bir durum değildir. O nane şekeri taşımıyor. Kelkit Vadisi bölgemiz önemli. Kelkit Vadisi ve Çoruh'un geçtiği bölgelerde çok fazla tepe yok ama daha aşağılarda benzer tikler var. Karadeniz'de kenelerin rengi siyahtır, taşımazlar. Gümüşhane Kelkit bölgesindeki keneler kahverengimsi renkte olup tehlikeli kenelerdir. Kendimizi korumak için çimenlik alanlara çıktığımızda ayak bileklerimizi çorabın içine sokmalıyız. “Eve geldiğimizde tüm vücudumuzu kenelere karşı kontrol ediyoruz” dedi. (İHA)

Mynet Youtube
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan olağanüstü sözler: CHP'nin destek vereceğine inanıyorumCumhurbaşkanı Erdoğan'dan olağanüstü sözler: CHP'nin destek vereceğine inanıyorum
İstanbul Havalimanı'nda iğrenç görüntüler!  Herkesin gözü önünde...İstanbul Havalimanı'nda iğrenç görüntüler! Herkesin gözü önünde…
Bir il bunu konuşuyor!  Depremden sonra ortaya çıktı!  Kapatılsa bile bir faydası olmadı.Bir il bunu konuşuyor! Depremden sonra ortaya çıktı! Kapatılsa bile bir faydası olmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir