İspanyol turizm gelirinin 200 milyar doları aşması bekleniyor

İspanyol turizm sektörü derneği Exceltur'dan yapılan açıklamada, ülkenin 2024 yılında turizm gelir rekoru kırmasının beklendiği bildirildi.

REKLAM

İspanya'nın bu yılki turizm gelirinin 202,65 milyar avroya ulaşması bekleniyor.

Exceltur, bunun “olağanüstü bir büyüme oranı” olacağını ve ülkenin 2023'teki rekorunu %8,6 artıracağını bildirdi.

Exceltur Başkan Yardımcısı Jose Luis Zoreda, yaptığı değerlendirmede, bu rakamın doğrulanması durumunda Fransa'dan sonra dünyanın en çok ziyaret edilen ikinci ülkesi olan İspanya'nın turizm gelirinin ilk kez 200 sınırını aşacağını söyledi. zaman milyar euro.

İspanya ekonomisinin lokomotifi sayılan turizm sektörü, Kovid-19 salgınının olumsuz etkisi nedeniyle son yıllarda on milyarlarca avroluk zarara uğradı.

Pandeminin sona ermesinin ardından Madrid, özellikle Asya pazarındaki toparlanma sayesinde seyahat sektörünün küresel toparlanmasından nasibini almaya başladı.

Bu arada Exceltur, İspanya'ya gelen ziyaretçi sayısındaki artışın, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın etkisiyle bazı rakip Doğu Akdeniz destinasyonlarında yaşanan güvenlik endişelerinden kaynaklandığının altını çizdi.

Öte yandan İspanya turizm sektörünün gelişmesinde hava bağlantılarının artması, yeni demiryolu operatörlerinin sektöre girişi ve fiyatların düşmesi etkili oluyor.

Yeni demiryolu işletmecilerinin pazara girmesi rekabeti artırmakta ve yüksek hızlı tren fiyatlarını düşürerek daha ucuz yolculuk imkanı sunmaktadır.

Bu durum yerli turistlerin ve yabancıların ülke içerisinde seyahat etme fırsatlarını arttırmaktadır.

İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü'ne (INE) göre İspanya, geçen yıl başta İngiltere, Fransa ve Almanya olmak üzere 85 milyon yabancı ziyaretçiyi ağırladı.

Yerel halkın tepkisi: eve git

Ziyaretçi sayısının artması Balear Adaları, Kanarya Adaları ve Malaga gibi turizmin en popüler destinasyonlarının sakinleri arasında tepkilere neden oluyor.

Turizm karşıtı hareketlerin büyümesine ilişkin soruya ise Zoreda, “Hedefimiz İspanya'da turizmin sürdürülebilir olması ve toplumsal tepkilere yol açmayacak şekilde büyümeye devam etmesidir.”

İspanya'da turizm karşıtı hareketler büyüyor ve yetkilileri yerel halkın çıkarları ile kazançlı turizm endüstrisini dengelemeye zorluyor.

“Kanarya Adaları'nın sınırı vardır” sloganıyla birleşen takımadalarda yaşayan gruplar, Cumartesi günü bir dizi protesto eylemi planlıyor.

Öte yandan “Satılmış Kanaryalar” adlı grubun bazı üyeleri, yetkililere baskı yapmak amacıyla geçtiğimiz hafta “süresiz” açlık grevine başlamıştı.

Yerel halk adalara yeni otel yapılmasına karşı çıkıyor.

Kanarya Adaları geçen yıl 16 milyon ziyaretçiyi ağırladı; Bu sayı 2,2 milyonluk nüfusun yedi katından fazladır.

Adalılar, takımadaların sınırlı kaynakları göz önüne alındığında rakamların sürdürülemez olduğunu söylüyor ve bunu “intihara meyilli bir büyüme modeli” olarak tanımlıyor.

REKLAM

İspanya'nın başka yerlerinde de benzer turizm karşıtı hareketler ortaya çıktı ve sosyal medyada oldukça aktifler.

Malaga'daki bazı turistik mekanların duvarlarına ve kapılarına “Burası benim evimdi” ve “Eve dön” gibi yabancı karşıtı turist sloganlarının yer aldığı çıkartmalar asıldı.

Barselona ve Balear Adaları'nda eylemciler bazı popüler plajların girişine “kaya düşmesi” veya “tehlikeli denizanası” riski konusunda İngilizce uyarıda bulunan sahte tabelalar asıyor.

Yerel halk, Airbnb gibi kısa süreli kiralama platformlarındaki konaklama tekliflerindeki artışın konut sıkıntısını daha da kötüleştirdiğinden ve özellikle kent merkezlerinde kiraların artmasına neden olduğundan şikayet ediyor.

Yöre halkı ayrıca turist akınının gürültü ve çevre kirliliğine yol açtığını, su gibi kaynaklar üzerinde baskı oluşturduğunu söylüyor.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir