Gürcistan'da binlerce kişi tartışmalı “dış etki yasasını” protesto etti

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabishvili, yasanın parlamento tarafından onaylanması halinde veto edeceğini söyledi. İktidar partisi yine de 76 oy toplayarak vetoyu aşmayı başaracak.

REKLAM

Gürcistan'da binlerce kişi, tartışmalı “dış nüfuz şeffaflığı” yasasını protesto etmek için başkent Tiflis'te sokaklara çıktı.

Tartışmalı tasarı, medya ve kâr amacı gütmeyen kuruluşların, finansmanlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından almaları durumunda, yabancı nüfuz altında kayıt yaptırmalarını gerektirecek.

Tasarıya karşı çıkanlar bunu “Rus yasası” olarak adlandırıyor çünkü Moskova benzer yasaları Kremlin ile anlaşmazlığa düşen medyayı ve diğer kuruluşları damgalamak için kullanmıştı.

Pek çok protestocu, önerilen yasanın demokrasiyi baltalayacağından ve ülkenin Avrupa Birliği'ne katılma şansını rayından çıkaracağından korkuyor.

Ancak güçlü halk muhalefetine rağmen iktidardaki Gürcü Rüyası partisi yasayı uygulamaya kararlı görünüyor.

Parlamento çoğunluğunun lideri Mamuka Mdinaradze, “Bu yasanın neden bir Rus yasası olduğunu veya kötü olduğunu bile açıklayamıyorlar” dedi. “En azından ismi beğenmediklerini söylüyorlar” dedi.

AB dış politika sorumlusu Josep Borrell, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada Gürcistan parlamentosunun hareketini “son derece endişe verici bir gelişme” olarak nitelendirdi ve “bu yasanın nihai olarak kabul edilmesinin Gürcistan'ın AB yolundaki ilerlemesini olumsuz etkileyeceği” konusunda uyardı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabishvili, yasanın mecliste kabul edilmesi halinde veto edeceğini söylese de iktidar partisi 76 oy toplayarak vetoyu geçersiz kılma yetkisine sahip. Daha sonra cumhurbaşkanı yerine Meclis Başkanı yasayı imzalayıp yürürlüğe koyabilecek.

Tiflis'te yasayı destekleyenlerin ve karşı çıkanların protestolarını sürdürmesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir