Edam Peyniri

Dünya mutfaklarının vazgeçilmezi peynir, zengin çeşitleri ile damaklara hitap etmektedir. Gelişen teknolojiye bağlı olarak bugün herhangi bir ülkenin meşhur peynirine internet üzerinden online satış ile ulaşılabilmektedir.

Besin değeri yüksek edam peyniri, Hollanda’nın sofralara armağan ettiği geleneksel lezzetidir. Ülkemizde tüketimi pek yaygın olmasa da yeni yeni tanınmaktadır. Avrupa ülkelerinin ise vazgeçilmez peynir tercihlerindendir. Her ne kadar üretimi ve tadı ülkemizde bilinmese de edam peyniri nasıl bir peynirdir, edam peyniri nasıl yapılır ve nasıl tüketilir? Sizi buyurun farklı leziz bir peynir ile tanıştıralım.

Edam peyniri nasıl üretilir?

İnek sütünden imal edilen edam peyniri, kahvaltıların, tostların ve sandviçlerin beğenilen ve tercih edilen peyniridir.  Sert, az yağlı olan edam peyniri görüntü olarak da kaşar peynirini andırmaktadır.

Edam peyniri de kaynatılıp soğutularak hazırlanan pastörize inek sütünden imal edilmektedir. Sütün mayalanıp preslenerek peynir altı suyundan ayrılıp dinlendirilmesi ile oluşturulmaktadır. Salamuraya yatırılan edam peyniri en son dış çeperi balmumu ile kaplanarak ambalajlanıp satışa sunulur.

İlk anda yumuşak olan edam peyniri, olgunlaştıkça sertleşmektedir.

Çabuk bozulan peynirlerden birisi olduğu için ambalajı açıldıktan sonra fazla bekletilmeden tüketilmesi uygun görülür.

Üretim esnasında talep doğrultusunda baharatlarla zenginleştirilebilmektedir. Özellikle kimyon ile aromatik zenginlik oluşturulmaktadır.

Edam peynirinin nasıl tüketilmesi önerilir, biraz da bunlardan bahsedelim.

Edam peyniri nasıl tüketilmelidir?

Kahvaltı, tost, sandviç ve omlet dışında en çok patatese yakışmaktadır. Özellikle dilimli fırında patatese rendelenmiş edam peyniri tarifsiz bir tat vermektedir. Kullanacak kişilerin kendi tercihi ile damak zevklerine uygun her yemekte kullanılabilmektedir. Hamur işlerinde tıpkı diğer peynirler gibi edam peyniri de rahatlıkla kullanılabilir. Salata çeşitlerinde veya domates çorbasında kullanılması sonucunda enfes bir tat ortaya çıkartır.

Az yağlı, düşük kalorili bir peynir olması edam peynirini, diyet veya perhiz yapanların listesinin başına koymuştur.

Sağlıklı beslenmenin yapı taşlarından birisi olan edam peyniri bildiğiniz üzere zengin bir kalsiyum ve protein deposudur. Az tuzlu ve az yağlı olması tansiyon ve kalp rahatsızlığı bulunan insanlar için ideal besin olarak tercih edilmektedir.

Gün geçtikçe peynir kültürünün zenginliği kıtaları aşmaktadır. Birçok ülkenin yöresel lezzeti peynirlere artık internet ile rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Toptan satış ve online satış yapan internet sitelerinden temin edilmesi çok kolaydır.

Edam peyniri nasıl üretilir, nasıl tüketilir, Türk ve dünya mutfağındaki yeri nedir, kısaca anlatmaya çalıştık.

Mutfaklarınıza katabileceğiniz bu eşsiz lezzete eonlinesatış sitemizden ulaşabilir, afiyetle tüketebilirsiniz.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir