Avrupa'da çocuk sahibi olmanın çalışma hayatına etkisi

euronews Maithreyi Seetharam: “İş ile özel hayatı dengelemek zor ama buna çocukları da eklediğinizde bu daha da zorlaşıyor.

Maithreyi Seetharam, euronews:
“İş ve özel hayatı dengelemek zor ama buna çocukları da ekleyince daha da zorlaşıyor. Ben Maithreyi Seetharaman'ım. Bu hafta Real Ekonomi Malta'da. Yaşlı nüfusun arttığı bir dönemde ebeveynlerin çocuk bakımı ve iş anlamında ihtiyaçlarının karşılanması için Avrupa Birliği'nin aldığı önlemlere bakacağız.”

Avrupa genelinde çalışan kadın sayısı erkeklere göre daha azdır. Japonya, ABD ve İsviçre'den daha az. Bu tablonun 2038'den önce değişmesi beklenmiyor. Avrupa'nın farklı yerlerinde de durum farklı. Kadının çocuk sahibi olması durumunda bu fark daha da artıyor. Çocuk küçükken annenin iş dünyasına girmesi veya katılması daha zordur. Bazı ülkelerde bütçe açığı yüzde 30'a kadar çıkıyor. Avrupalı ​​babalar için ise durum tam tersi.

euronews:
“Birçoğumuz için işe dönme kararı çocuk bakımı masraflarına bağlı. İki çocuğa bakmanın maliyeti, Birleşik Krallık ve İrlanda'da ortalama maaşın %40'ını temsil ediyor. Ancak bu rakam Avusturya, İsveç, Estonya, Portekiz ve hatta İspanya'da sadece %5'tir. Ancak Avrupalı ​​annelerin yarıdan fazlası işe dönme veya yarı zamanlı çalışma kararlarının çocuk bakımının yüksek maliyetlerinden kaynaklandığını söylüyor. Bunda müsaitlik, ulaşım, zamanlamalar gibi birçok nokta etkili oluyor. Fanny Gauret Malta'dan bildiriyor.

Üç çocuklu bu aile için iş maratonu erken başlıyor. Avrupa'nın en küçük ülkesinde her beş erkekten dördü ve her iki kadından biri çalışıyor.

Malta 2014 yılında çalışan veya okuyan aileler için ücretsiz çocuk bakımını başlattı. Bu da 3 yılda 10 bin euro tasarruf anlamına geliyor: “Bunun pek çok avantajını gördüm. Anneye kolaylık sağlar. Anne daha sonra tekrar işe dönmek isteyebilir. “Bunun mali faydalarını görüyorsunuz.”

2013'e kıyasla doğum izninden sonra işe dönen veya işte kalan annelerin sayısında yaklaşık yüzde 7'lik bir artış görüyoruz: “Bu bana çalışmaya devam etme fırsatı verdi. İkinci çocuğumu doğurduktan dört ay sonra işime döndüm. Daha çok çalışabilirim. Bu benim yapmadığım kişisel bir seçim. İlk çocuğum 2011 yılında Avustralya'da doğdu. O dönemde çocuk bakımı da tamamen doluydu. Ayrıca bir bebek bakıcısı tutmak zorunda kaldık. Günlük harcaması 250 doları buluyordu. “Bu yüzden Malta'ya dönmenin daha iyi olacağını düşündük.”

Malta'nın çocuk bakımı politikasını gözden geçirmek üzere ülkenin maliye bakanı Edward Scicluna da bize katılıyor.

euronews:
“Çocuk bakımı resmine bakarsanız bunun ekonomi ve istihdam üzerinde nasıl bir etkisi var?”

Edward Scicluna, Malta Maliye Bakanı:
“Etki beklendiği gibi, belki daha da büyük. Bildiğiniz gibi kadınların katılımı çok yüksekti. Ancak tüm bunların arka planına bakmak gerekiyor. Daha önce katılımcı sayısının az olduğunu görmüştük. Bunun dini ve kültürel nedenleri de vardı. Gerçek, engellerdir. Ekonomik açıdan bakıldığında, bir çocuğu kabul merkezine göndermek kârlı olmaktan çok pahalıydı. Bu nedenle ilgi olmadı.”

euronews:
“Annelik ve doğum izni konusuna daha geniş bir perspektiften bakmamız mümkün mü?”

Edoardo Scicluna:
“Annelik izni de işin içindeydi. Bunun çok olumlu bir etkisi oldu. Çünkü her şeyin merkezinde ekonomik nedenler vardı. Başta düşük gelirli ailelere yardım olmak üzere başka reformlar da yapıldı. Bir anlaşma yaptık. Maaş alacaklardı ama aynı zamanda bunun bir kısmını da alacaklardı. İlk yılda üçte iki, ikinci yılda yüzde 45 ve yüzde 25… Uzun vadeli işsizlik oranının düştüğünü gördük. “Malta söz konusu olduğunda binlerce kişi çok büyük bir rakam.”

euronews:
“Malta ve çoğu Avrupa ülkesi doğum izni veya işe dönüş yerine kısa vadeli mali krize odaklanıyor. İşte son rakamlar ve değişmesi gerekenler.”

Avrupa'da yeni ebeveynlerin yasal izin alma hakkı vardır. Doğum izninin ortalama süresi 17,5 haftadır. Bazı ülkeler ayrılma konusunda daha esnektir. Bazılarında çocuk sayısı önemlidir, bazılarında ise süre daha azdır. Aile izni aile üyeleri arasında paylaştırılabilir. Ancak çoğu baba bunu kullanmaz. Bunların sadece %10'u bu hakkı kullanıyor. İtalyanlar 1 gün, Maltalılar 2 gün, Sloven babalar ise 90 gün izin hakkına sahip. Ama bazı babaların hiç şansı yok

euronews:
“Aile izni ve ödenekler söz konusu olduğunda Avrupa genelinde büyük farklılıklar var. Örneğin Malta'da özel sektördeki her ailenin ücretsiz izin süresi dört aydır. Peki şirketler… dengede kalabilecek mi?”

Joseph Farrugia, İş Kurumu Başkanı:
“Uygulamayı imkansız hale getirecek yasal tedbirlerin alınması yerine bu sorunların tek tek ele alınmasının daha doğru olacağına inanıyoruz. Farklı işgücü piyasalarına sahip ülkeler arasında olumsuz etkiler yaratmadan uygulanabilecek ortak bir paydanın oluşturulması istenebilir. Uyum sağlamanın temel sorunu bu.”

Malta'nın 500.000 nüfusu arasında kadınların ailenin ana bakıcıları olduğu düşünülüyor: “Babaların daha fazla desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Annelerinkine benzer fırsatlara sahip olmalılar. Bazen en çok anneler kazanır. Kariyerim için çok çalıştım ve çalıştım. Bundan vazgeçmedim. Artık bunu yapmak zor.”

Yeni çocuk bakım sistemi annelerin çalışma saatlerini neredeyse %11 oranında artırdı. Bu, Malta ekonomisine 2 milyon Avroluk katkı anlamına geliyor.

euronews:
“Kadınların işe dönüşü konusunda sendikaların ve işçilerin tutumu nasıl? Onları aynı masaya nasıl koyacağız?”

Edoardo Scicluna:
“Masa etrafında bir araya geldiklerinde, büyük resme baktığımızda bu hepsinin yararınadır. Ama gördüğünüz gibi danışmak zorundasınız. “Onlara karşı sert davranıp karşılık vermelerini bekleyemezsiniz.”

euronews:
“Kadınların çalışma hayatına dönebilmeleri için doğumdan sonra genç anne ve babalara verilecek doğru araçlar nelerdir?”

Edoardo Scicluna:
“Bazı ülkeler katılım açısından daha ileride. Aynı şey doğum izni için de geçerli. Korkarım bu devletin gelişmişlik düzeyine ve bulunduğu yere bağlı. Ancak birçok ülke bu durumda. Sosyal araçlar aracılığıyla iş fırsatlarını geliştirebilirler. Gelir vergisini düşürdük. Çünkü gelir vergisi işletmeyle ilgili bir vergidir ve tüketimi etkilemektedir. Paket kapsamında özellikle orta gelirli kesim ciddi bir vergi yüküne maruz kalıyor. Onları bu vergi yükünden kurtarmak onlara yardım etmek demektir. “Çok basit ama çok etkili kelimeler bunlar.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir