“Ukrayna'da anlaşmaya varılmadan ateşkes mümkün değil”

Putin, Kazakistan'ın başkenti Astana'da Şangay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) 24'üncü devlet başkanları zirvesinin ardından Rus basınının sorularını yanıtladı.

Orta ve kısa menzilli füze sistemlerinin üretimine başlamaya hazırlandıklarını anlatan Putin, şöyle konuştu: “Üretime ilişkin talimatları verdik. Konuşlandırılmasına gelince, eğer Amerikan yapımı orta ve kısa menzilli füze sistemleri bir yerlerde ortaya çıkarsa ( dünyada), o zaman karşılıklılığa uygun hareket etme hakkımızı saklı tutuyoruz.” ” dedi.

Putin, ABD'nin dünyanın çeşitli yerlerine orta ve kısa menzilli füze sistemleri konuşlandırdığını belirterek, “Bu saldırı sistemlerini üretmeye başlamamız ve gerekirse güvenliğimizi sağlamak için bunları nereye konuşlandıracağımıza karar vermemiz gerekiyor.” dedi.

ABD'de bir sonraki başkanlık seçimlerinde aday olan Donald Trump'ın Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesine yönelik açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Putin, şöyle konuştu: “Biz konuyu çok ciddiye alıyoruz. Tabii onun olası önerilerini ve nasıl yapılacağını bilmiyorum. yapacaktır. Aslında asıl soru bu ama söylediklerinde samimi olduğuna hiç şüphem yok.” ” dedi.

Putin, hükümetin ABD seçimlerinden sonra oluşmasını beklediğini ve Rusya'nın ABD ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Rusya-Türkiye ilişkileri

Putin: “Rusya-Türkiye ilişkilerindeki en büyük sorun nedir? Bize sorun yaratan ne veya kimdir?” “Bizi sıkıntıya sokan şey belli. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi iradesi bu konuda bize yardımcı oluyor. Teknik olarak ödemelerde sıkıntı var. Türk ortaklarımız dün bize ticaret hacminin 63 dolardan düştüğünü bildirdi.” milyardan 55 milyar dolara çıktı” dedi.

Bunun sebeplerinin taraflar arasında farklı olduğunu vurgulayan Putin, “Bazı objektif unsurlar var ve bunlar önümüze engel koyanlarla değil, gelişmelerle ilgili.” dedi.

Putin, mevcut durumun yerli üretim ve ikili ilişkilerin geliştirilmesiyle ilgili olduğunu belirterek, “Bütün sorunlar çözülebilir.” dedi. dedi.

“Taliban terörle mücadelede müttefikimizdir”

Rusya'nın Taliban'ı terör örgütleri listesinden ne zaman çıkaracağı sorulduğunda Putin şu yanıtı verdi: “Genel olarak Taliban'ın ülkedeki gücü kontrol ettiği gerçeğinden yola çıkmalıyız. Bu anlamda Taliban kesinlikle bizim mücadeledeki müttefikimizdir. Teröre karşı.” o cevapladı.

Taliban'ın Afganistan'da istikrarlı bir durum istediğini anlatan Putin, şöyle konuştu: “Taliban'dan defalarca bizimle çalışmaya ve terörle mücadelede çalışmaya hazır olduklarına dair sinyaller aldık.” dedi.

Putin, Ukrayna ile müzakereleri reddetmediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Sorun şu ki, anlaşmazlığı arabulucuların yardımıyla ve sadece onlar aracılığıyla sonuçlandırmak bana mümkün görünmüyor. Öncelikle bir arabulucunun bunu kabul etmesi pek mümkün görünmüyor. Nihai belgeleri imzalama yetkisi.” dedi.

Konunun arabulucuların yetkinliğiyle ilgili olmadığını belirten Putin, “Sorun arabulucuların yetkisinde. Bu çıkmazı sona erdirme yetkisini arabuluculara kim verebilir? Ben bunun pek mümkün olmadığını düşünüyorum.” dedi.

Arabuluculuk konusunu genel olarak memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan Putin, “Mesela Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'daki müzakere sürecinde yaptığı gibi.” dedi.

Ukrayna tarafının anlaşmaya varmak için adım atması gerektiğini vurgulayan Putin, şunları kaydetti: “Ancak bu adımların Rusya açısından vazgeçilmez ve uygun olması gerekir. Ukrayna'nın atacağı adımlar olmadan anlaşma olmadan ateşkese ulaşmak mümkün değildir. ” dedi.

Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in görev süresinin sona erdiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Ukrayna'da egemen seçkinler yasadışı bir şekilde iktidardalar ve Ukrayna Anayasa Mahkemesi tarafından 2015 yılında kabul edilen yasaya göre, Ukrayna cumhurbaşkanının yetkilerinin onaylanması için Anayasa Mahkemesi'ne bile başvurmuyorlar. Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldır ve bu “Anayasa uyarınca sürenin uzatılmasında bir neden yoktur.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir