Türk sinemasının asıl adı: Fikret Hakan

Asıl adı Bumin Gaffar Çıtanak olan Hakan, 23 Nisan 1934'te Balıkesir'de edebiyat öğretmeni ve çevirmen Abdullah Gaffar Güney (Çıtanak) ile hemşire Fatma Belkıs Hanım'ın oğlu olarak dünyaya geldi. Sanatçının çocukluğu babasının işi nedeniyle farklı şehirlerde geçmiştir.

Fikret Hakan'ın çok iyi Rusça bilen babasının çevirdiği kitaplardan oluşan zengin bir kütüphanesi vardı ve okuma-yazma küçük yaşlardan itibaren hayatının ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Sanatsal altyapısını Anadolu sinemalarında izlediği filmlerle oluşturan sanatçı, çocukluğundan beri oyuncu olmak istediğine karar verdi.

Hakan henüz lise öğrencisiyken ailesiyle birlikte İstanbul'a geldi ve aynı zamanda tiyatroyla tanıştı.

Mahalleden arkadaşlarıyla gittiği tiyatrodan çok etkilenen sanatçı, edebiyatla da ilgilenmeye başladı ve yazılar yazmaya başladı.

Oyunculuk kariyerine Ses Tiyatrosu'nda “Üç Güvercin Opereti” ile başladı.

Gazeteciliğe Taksim Atatürk Lisesi'nde okurken İstanbul Ekspres'te başlayan Hakan, öykülerini bazı edebiyat dergilerinde okurlarla buluşturdu.

Fikret Hakan oyunculuğa 1950 yılında Ses Tiyatrosu'nda “Üç Güvercin” adlı oyunla sahneye çıkarak başladı ve bir süre sonra kendini sinemaya adadı.

Sanatçı bir röportajında ​​o dönemi şu sözlerle anlatmıştır:

“1950 yılında merhum Münir Hayri Egeli, dönemin Ses Tiyatrosu'nda batı formatında yeni müzikaller sahnelemeye başladı. Ben de sınava girdim, kazandım ve bir lira yevmiyeyle Operetta dei tre pigeoni ile oyunculuğa başladım. 16 yaşımda, çocukluk ve ergenlik yılları arasında Yeşilçam Caddesi'nde figüran olarak Yeşilçam tiyatrosuna yönelik “Üç Güvercin”, “Leblebici Horhor” ve “Afrodit” gibi oyunlarda irili ufaklı roller oynadım. Beni Yeşilçam Caddesi'nde buldular.

Sinemaya 1952 yılında Köprüaltı Çocukları ile başladım. 250 lira topladılar. O zamanın verilerine göre fena bir para değildi. Benim gibi Taksim Lisesi'nde okumaya çalışan bir çocuk için 15 günde bir gidip on-yirmi belge almak eğlenceli bir işti. Sinemada yaptığım her şeyi bilinçli olarak yaptım. Hiçbir zaman kaşlarının ve gözlerinin güzelliğine güvenen aptallardan olmadım. Yakışıklı bir adamdım ama aklımı, yeteneğimi, tiyatro ve edebiyat bilgimi geri planda bırakmadım. Çünkü benim eğitimim tam olarak yazmak üzerine. 1955 yılında Lütfü Akad'ın yönettiği, senaryosunu Yaşar Kemal'in yazdığı, yapımcılığını Duru Film'in yaptığı 'Beyaz Mendil' hayatımın en büyük kırılma noktasıydı. “Bana bu şansı veren sevgili hocam, kardeşim ve üstadım Lütfü Akad'a, merhum Naci Duru'ya, Süreyya Duru'ya teşekkür ediyorum.”

Sanatçı, “Köprüaltı Çocukları” filminin ardından “Beyaz Mendil”, “Nedime Murad” ve “Dokuz Dağın Efesi” filmlerinde seyirci karşısına çıktı.

Yüzlerce filmde rol aldı

Usta oyuncu, Ses Tiyatrosu'nun yanı sıra Çığır Sahne, Cep Tiyatrosu, Küçük Sahne, Oraloğlu Saat 6 Tiyatrosu, kurucusu olduğu Sahne 8 ve Fikret Hakan Tiyatrosu gibi topluluklarda rol aldı.

Kariyeri boyunca yüzlerce film ve onlarca dizide rol alan ve 1970'li yıllarda senarist, yönetmen ve yapımcı olarak sektöre adım atan Hakan, “Üç Arkadaş” ve “Keşanlı Ali Destanı” filmleriyle ününü artırdı.

Bir süre kendini müziğe ve sahneye adayan oyuncu akımında yer aldı ve 1970-1975 yıllarında “Cemo/Ne Söylerlerse Gerçek”, “Dostun Gülü/Löberde” ve “Aşk Uğultusu/Sancı” plaklarını yaptı.

Usta oyuncu, kumarhanedeki oyunculukları ve sunuculuk deneyiminin ardından Yeşilçam'ın sıkıntılı dönemlerinde Marmaris'e taşınmış ve 1980'li yıllara kadar orada yaşamış.

1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanını aldı.

1988 yılında Devlet Sanatçısı ünvanını alan Hakan, “Tellak Ali” ve “Hamal'ın Uşakları” öykü kitaplarının yanı sıra “İnce Müzikli Otobüsler” ve “İmbikçi Duvar” adlı iki şiir kitabı yazdı.

Fikret Hakan, 1914-1996 yılları arasındaki önemli oyuncu, yönetmen, film ve olayları her yıl kronolojik olarak anlattığı, özel fotoğraf ve posterlerle desteklediği “Türk Sinema Tarihi” adlı eseriyle Türk sinema izleyicisine unutulmaz bir arşiv sundu. .

1983 yılında Tarık Buğra'nın aynı isimli oyunundan uyarlanan, yönetmenliğini Yücel Çakmaklı'nın üstlendiği TRT dizisi “Küçük Ağa” dizisinde canlandırdığı “Çolak Salih” karakteriyle unutulmaz karakterlerden biri haline gelen sanatçı, Lütfi Akad, Metin Erksan, Atıf Yılmaz ve Memduh Ün'ün kariyeri boyunca nasıl çalıştıkları.

Bir yandan tatlı gülümsemesi, diğer yandan sert bakışları ve her şekle giren yüzüyle her filmine damgasını vuran sanatçı, tüm rolleri elinden geldiğince, hiç düşünmeden canlandırdı. meyhaneci, köylü oğlan, işçi, patron, polis, dolandırıcı, iyi adam ve kötü adam arasında ayrım yapmak.

Ekranda genelde aynı yüzleri ve konuları görmek isteyen seyirci ve bu isteği dikkate alan yapımcılar, ilk başlarda Hakan'ın sıra dışı oyunculuk yaklaşımını tuhaf bulsa da, canlandırdığı karakterleri takdir etmeye devam etti.

Hakan, verdiği bir röportajda genç yönetmenlere tavsiyelerde bulunarak şunları söyledi: “Her oyuncu veya yönetmenin dedikoducu tavırlar sergilemeden meraklı olması gerekir. Merakını kaybetmiş bir insandan hiçbir şey bekleyemezsiniz. Özellikle biz sinikler için, alamazsınız. merak etmeden her yerde.” dedi.

Ünlü sanatçı, 11 Temmuz 2017'de kaldırıldığı hastanede 83 yaşında hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu mezarlığına defnedildi.

Aldığı ödüller ve rol aldığı yapımlar

Fikret Hakan, 1965 yılında “Keşanlı Ali Destanı” filmiyle Antalya Film Festivali ve Birinci İzmir Uluslararası Fuar Film Festivali'nde, 1968 yılında “Ölüm Tarlası” filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”nü kazandı. “Ödülü”, 1971 yılında “Hasret” filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”, 1993 yılında “Yalancı” filmiyle 30. Antalya Film Festivali'nde “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü”. Ödül”, “Yaşam Boyu Onur Ödülü” 1997 yılında 34. Antalya Film Festivali'nde, 2012 yılında Engelsiz Yaşam Vakfı'nın “Meslek ve Yaşamda Onur Ödülü”ne layık görüldü.

Hakan, 1971'de “Sürgünden Geliyorum”, 1973'te “Cennetin Kapısı”, 1975'te “En Büyük Boss”, 1976'da “Sürgün” ve “Hamal” filmlerini yönetti.

Sanatçı, “Hamal” dışındaki bu filmlerin senaryolarını da yazdı.

Usta sanatçının rol aldığı yapımlardan bazıları şunlardır:

“Gönüller Birleşti, Bir Zamanlar Osmanlı'da, Sırlar Kanunu, Gümüş Lale, Burası Osmanlı, 1711, Ölü Yaprakları Vur, Unutulmaz, Kartallar Yüksekte Uçar, Dün Gece Orada Rüya Gördüm, Kurşun yarası, Baba, Ekmek, Hanımın çiftliği, Gülbeyaz, Şafaktan önce, Küçük Ağa, Beni böyle sev, Pembe incili kaftan, En büyük patron Pir Sultan Abdal, Cennetin kapısı, Sürgünden geliyorum, Yemen'de Bir Avuç Türk , Paralı Askerler, Hedef: Harry, Nuh'un Gemisi, Korkusuz, Keşanlı Ali Destanı, Zorunlu Milyoner, Kardeş Gibiydiler, Yılanların İntikamı, Aşkımı Hatırla, Karacaoğlan, Beyaz Cehennem/Cingöz Recai, Köprünün Çocukları “

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir