Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Nizhny Novgorod'daki BRICS+ oturumuna 20'den fazla ülkeden dışişleri bakanları katıldı.
Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da katıldığı toplantıda Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov konuştu.
Lavrov, adil ve çok kutuplu bir dünya düzeninin oluşmasıyla bağlantılı olarak uluslararası ilişkilerde değişiklikler yaşandığını söyledi. “Asya, Afrika, Orta Doğu, Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin Batı'ya karşı sesini güçlendirme eğiliminde.” bunu dedi.
Lavrov, “Bu bağlamda, uluslararası kalkınmaya dengeli ve eşitlikçi yaklaşımları destekleyen devletlerarası birliklerin rolünün güçlendirilmesi önemlidir. Burada eşit işbirliği ilkelerinin sözde değil uygulamada hayata geçirildiği formatlar var. Şangay İşbirliği Örgütü, Afrika Birliği, Bağımsız Devletler Topluluğu, Arap Birliği ve çok sayıda birlik işin içinde.” dedi.
İlgili kuruluşlar arasındaki etkileşimin önemine vurgu yapan Lavrov, bunun sorunlara yaklaşımlarda uyum sağlanmasını sağlayacağını söyledi.
Lavrov, Batılı ülkelerin özellikle ekonomi, ticaret ve finans alanlarında aldığı kararların Birleşmiş Milletler ilkelerine aykırı olduğunu, bu nedenle uluslararası hukuk sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Haziran 2006'da Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'nda yaptığı toplantıdan doğan S. BRICS, 2010 yılında Güney Afrika'nın, Mısır, Etiyopya, İran ve ABD'nin katılımıyla çok uluslu bir yapıya dönüştü. 2010'da Arap Emirlikleri. 2024 geldi.
BRICS, 30 ülkenin daha katılmasıyla küresel ekonomide önemli bir yer tutuyor ve dünya düzeninde alternatif bir birlik olma yolunda ilerliyor.
Ekonomik yönelimli BRICS aynı zamanda Batılı ülkelerin, özellikle ABD'nin egemenliğine direnen gelişmekte olan devletlere uluslararası konularda daha fazla temsil ve söz hakkı vermeyi amaçlıyor.