İngiltere Başbakanı Starmer, Brexit'in ardından AB ile gerginleşen ilişkileri “sıfırlayacaklarını” duyurdu

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

İngiltere'nin yeni başbakanı Keir Starmer, Brexit nedeniyle Avrupa Birliği ile gerginleşen ilişkileri “sıfırlayacağını” söyledi ve Brüksel'e yaklaşma sözü verdi.

REKLAM

İngiltere'nin yeni Başbakanı Keir Starmer, Brexit'in ardından Avrupa Birliği (AB) ile zayıflayan ilişkileri “düzelteceklerini” ve Londra ile Brüksel arasındaki ilişkileri yeniden iyileştirmeye başlayacaklarını açıkladı.

ABD'nin (ABD) başkenti Washington'da düzenlenen NATO liderler zirvesinin son gününde basınla buluşan Starmer, şunları söyledi: “Bu, ilişkilerimizin sıfırlanmasıyla ilgili. Sanırım pek çok kişi İngiltere'nin fazla içe kapandığını düşünüyor.” Brexit'ten sonra.” “Geleceğini hissediyordu” dedi.

Starmer daha önce yaptığı açıklamalarda İngiltere'nin 2020'de resmen ayrıldığı Avrupa Birliği'ne (AB) geri dönmek istemeyeceğini söylemişti.

Starmer, Temmuz başında yapılan genel seçimlerde İşçi Partisi'ni zafere taşıyarak, eski başbakan Tony Blair'den bu yana genel seçimi kazanan merkez sol partinin ilk lideri oldu.

Seçim kampanyası sırasında Starmer, yeniden AB'ye üye olmayı hedeflemediğini, İngiltere'nin AB gümrük birliğine veya ortak pazarına yeniden katılmasının söz konusu olmadığını, bunun “kargaşaya” yol açacağını söylemişti. Ancak Brüksel'le daha yakın bir ilişki kurmak istediğinde ısrar etti.

Geçtiğimiz hafta Washington'da İngiltere başbakanıyla ilk kez bir araya gelen ABD Başkanı Joe Biden, Brexit anlaşmasını eleştirerek Starmer'ın İngiltere'yi AB'ye yakınlaştırma hedefine destek verdi.

“Sizi transatlantik ittifakı bir arada tutan bir düğüm olarak görüyorum, Avrupa'ya ne kadar yakın olursanız. Biz sizin nerede olduğunuzu biliyoruz, siz de bizim nerede olduğumuzu biliyorsunuz” dedi.

Starmer, NATO zirvesi sırasında, AB zirvelerinde dış ilişkiler ve güvenlik politikasından sorumlu yüksek temsilci olarak yer alacak olan Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile de bir araya geldi.

İngiliz yayın kuruluşu GB News'e konuşan Starmer şunları söyledi: “Buradaki liderlere, AB üyesi olsun veya olmasın her ülkeyle ilişkilerimizi yeniden düzenlemek istediğimizi açıkça ifade ettim ve açıkçası NATO, savunmamızın temel taşıdır. Avrupa savunma konusunda Avrupalı ​​müttefiklerle birlikte çalışıyor.” “Hiç bu kadar önemli olmamıştı” dedi.

Geçen hafta Başbakan, seçim sonuçlarının ardından Westminster ile ilişkileri “sıfırlamak” amacıyla İngiltere'nin her yerini ziyaret etti. Ziyaretleri arasında Brexit nedeniyle sınır kontrolleri konusunda gerilimlerin arttığı İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda da vardı.

Starmer ayrıca önümüzdeki hafta İrlanda ve Fransa cumhurbaşkanlarıyla da görüşecek. Ukrayna'daki savaş gündemin ön sıralarında yer alırken liderler, Avrupa'da büyüyen aşırı sağ bağlamında göç ve demokrasiyi de tartışacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir