Finlandiya, Rusya'dan gelen göçmenlerin sınırda reddedilmesine izin veren yasayı onayladı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Yasa, Finlandiya sınır muhafızlarının sınır geçişlerinde göçmenlerin sığınma başvurularını reddetmesine izin verecek.

REKLAM

Finlandiya parlamentosu Salı günü, sınır muhafızlarının ülkeye Rus tarafından girmeye çalışan üçüncü ülke göçmenlerini geri çevirmesine izin verecek tartışmalı bir yasa tasarısını kabul etti.

Helsinki yönetimi, Rusya'nın “hibrit savaş” yürüttüğünü iddia ederken, tasarının amacının Finlandiya'da Rusya sınırını geçmeye çalışan üçüncü ülke vatandaşlarının girişini engellemek için geçici önlemler almak olduğunu duyurdu.

Finlandiya hükümeti, Moskova'nın bir göç akışı yaratmak amacıyla yasadışı göçmenleri iki ülke arasındaki sınıra yönlendirdiğini söylüyor.

Yasa, Finlandiya sınır muhafızlarının belirli koşullar altında göçmenlerin sınır geçişlerinde sığınma başvurularını reddetmesine izin verecek.

Öte yandan sınır muhafızlarının özellikle savunmasız durumda olduğunu düşündüğü çocukların, engellilerin ve göçmenlerin girişine izin verilmeyeceği öne sürülüyor.

Bir yıl süreyle geçerli olacak yasa, 200 sandalyeli Finlandiya parlamentosunda 167 Fin milletvekilinin olumlu oyu ile onaylandı.

Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, ulusal güvenliğe atıfta bulunarak, Rusya'nın göçmenleri kasıtlı olarak sıkı korunan sınır boyunca kalabalıklaştırma hareketleriyle mücadele etmek için yasanın gerekli olduğunu savundu.

Akademisyenler, avukatlar ve insan hakları savunucularının da aralarında bulunduğu muhalifler, yasayı Finlandiya Anayasası'na ve Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan uluslararası insan hakları taahhütlerine aykırı olduğu gerekçesiyle eleştiriyor.

Avrupa Konseyi'nin insan hakları komiseri Michael O'Flaherty daha önce yasa tasarısıyla ilgili endişelerini dile getirmiş ve yasanın kabul edilmemesi yönünde çağrıda bulunmuştu.

Finlandiya, ülkenin NATO'ya katılmasından sadece birkaç ay sonra, üç ay içinde 1.300'den fazla göçmenin ülkeye uygun belge veya vize olmadan girmesinden sonra geçen yıl Rusya ile 1.340 kilometrelik kara sınırını kapattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir