Biden'ın ABD seçimlerinden çekilme kararı piyasalar üzerinde nasıl bir etki yarattı?

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Para birimleri, hisse senetleri, kripto para birimleri ve emtialar dahil olmak üzere finansal piyasalar, ABD Başkanı Joe Biden'ın 2024 başkanlık yarışından çekilmesine tepki vermeye hazırlanıyor. Wall Street'te artan volatilite yaşanabilirken, Avrupa piyasaları için de etkiler bekleniyor.

REKLAM

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) başkanlık seçimlerine yaklaşan haftalarda siyasi gerginlikler azalmıyor.

Kasım seçimlerinde eski başkan ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump'a düzenlenen saldırıdan bir hafta sonra ABD Başkanı Joe Biden, başkanlık yarışından çekilme kararı aldı.

Biden adaylıktan çekildiğini açıklarken, Demokrat Parti'nin adayı olarak Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i desteklediğini söyledi.

Yatırımcılar, son gelişmelere ve ABD Merkez Bankası'nın Eylül ayında beklediği faiz indirimlerine piyasanın tepkisi konusunda daha temkinli olmaya başladı.

Artan belirsizliğin piyasalarda riskten kaçınmanın artmasına neden olabileceği düşünülüyor.

Tesla, Microsoft ve LVMH gibi devlerin ikinci çeyrek sonuçlarını açıklayacağı bu kritik haftada, Biden'ın çıkışının ardından vadeli piyasalar Wall Street'te daha yüksek bir açılışa işaret ediyor ve önümüzdeki dönemde bazı dalgalanmalar yaşanabilir. Önümüzdeki aylarda anket sonuçlarının nasıl gelişeceğine bağlı olarak, ABD seçimlerinin piyasalar üzerindeki muhtemel etkisi oldukça tahmin edilemez.

2024 ABD başkanlık seçimi 5 Kasım'da yapılacak.

Euro yükseliyor

Dolar Pazartesi günkü Asya oturumu sırasında diğer majör para birimlerinin çoğuna karşı zayıflarken, bu durum euronun yükselmesine neden oldu. Parite kuru iki günlük düşüşün ardından toparlanarak 1,09'a yaklaştı.

Doların zayıflığı, Trump'ın seçimi kazanma şansının artmasıyla ilişkilendiriliyor. Bu, Trump'ın 2016'da en son başkanlığa aday olduğu dönemde piyasanın tepkisini yansıtıyor; Çünkü yatırımcılar Fed'in siyasi belirsizlikler nedeniyle faiz indirimine gideceğini bekliyordu. Ancak piyasanın çoğunlukla olaydan önce tepki vermesi nedeniyle ABD doları seçimden sonra önemli ölçüde güçlendi.

Özellikle kripto para birimleri, geçen hafta eski Başkan Trump'a düzenlenen suikast girişiminin ardından güçlü bir yükseliş ivmesi gördü. Bu etkinlik, özel kripto para birimi bağış toplamayı kabul eden kripto dostu adayın zafer şansını güçlendirdi.

Bitcoin, suikast girişiminden bu yana %18'den fazla artış göstererek 68.300 doların üzerine çıktı ve Biden'ın Pazar günü başkanlık yarışından çekildiğini açıklamasının ardından yaklaşık %5 artış gösterdi.

Hisse senedi piyasaları yükselebilir

Hisse senedi vadeli işlemleri Avrupa piyasalarında ve Wall Street'te daha yüksek bir açılışa işaret ediyor. Hisse senetlerinin hafta sonundaki olaylara nasıl tepki vereceğine dair net bir gösterge yok; çünkü piyasadaki toparlanma, son dönemde yaşanan keskin gerilemenin ardından yaşanan düşüş alımlarından kaynaklanıyor olabilir.

Öte yandan Harris aday olursa, suikast girişiminin ardından anketlerde yükselişe geçen Trump'a karşı seçmenlerin daha fazla destek toplayabileceği yönündeki umutlarını tazeleyebilir. Wall Street tarihsel olarak Demokrat bir hükümet altında Cumhuriyetçi bir hükümete göre daha iyimser olsa da tarih tekerrür etmeyebilir.

Yakın vadede, başkanlık sonuçlarının belirsizleşmesi nedeniyle piyasaların siyasi olaylardan ziyade Fed politikasına odaklanması gerekecek. Fed, 2020'deki Kovid-19 salgınından bu yana ilk kez faiz indiriminin eşiğinde. ABD'nin ekonomik görünümü, son verilere ve siyasi iklime bağlı olarak daha belirsiz hale geliyor.

Sektörlere bakıldığında Baker Hughes, Exxon Mobil ve Occidental Petroleum gibi fosil yakıt şirketlerinin son gelişmelerden faydalandığı değerlendiriliyor. BP ve Shell gibi Avrupalı ​​muadillerinin de bu küresel trendi takip etmesi muhtemel.

REKLAM

Bu arada banka hisseleri, özellikle Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi yatırım bankacılığına daha fazla maruz kalanlar olmak üzere, Trump liderliğindeki bir hükümet altında düzenlemelerin potansiyel olarak hafifletilmesiyle desteklenebilir. Ayrıca, özel sağlık sigortasına yönelik potansiyel siyasi destek nedeniyle sağlık sektörü olumlu bir görünüme sahip olabilir. Tüketici hisseleri de vergi indirimi teklifinden yararlanabilir.

Buna karşılık yenilenebilir enerji şirketleri ve elektrikli araç (EV) üreticileri, Trump'ın uygulayabileceği iklim değişikliği karşıtı politikalardan olumsuz etkilenebilir. Zarar görebilecek hisse senetleri arasında Tesla, Rivian ve Lucid gibi elektrikli araç üreticileri yer alıyor. Iberdrola, National Grid ve TotalEnergies gibi Avrupalı ​​yenilenebilir enerji şirketleri de zincirleme etkilerle karşılaşabilir.

Ancak Kasım seçimlerine hâlâ aylar var, dolayısıyla bu potansiyel eğilimler fark edilemiyor.

Emtia yön değiştiriyor

Metal ve enerji gibi emtia fiyatları Pazartesi günü Asya seansında dolardaki dalgalanma nedeniyle dalgalı bir seyir izledi.

REKLAM

Altın, gümüş, bakır, ham petrol ve doğal gaz fiyatları, yatırımcıların piyasanın dolara tepkisi hakkında ipuçları aramasıyla ilk etapta yükseldi. İyileşme işaretlerine rağmen, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının yeniden başlaması emtia fiyatları üzerinde baskı yaratabileceğinden düşüş eğiliminin sona erdiğini ilan etmek için henüz çok erken.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir