“Avrupa Yurtseverleri” Avrupa Parlamentosu'nun kültür komisyonuna liderlik etmek istiyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Jordan Bardella liderliğindeki Avrupa için Vatanseverler grubu, Avrupa Parlamentosu Kültür ve Eğitim Komitesi başkanlığına aday oluyor. Bunun AB kültür politikaları üzerinde nasıl bir etkisi olabilir?

REKLAM

Avrupa Parlamentosu (AP) komitelerinin başkanlarını belirlemek için Salı günü oylama yapılacak.

Parlamentodaki aşırı sağcı “Avrupa Yurtseverleri” grubunun Kültür ve Kalkınma Komitesi'nin başkanı olmayı hedeflediği Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, bloke edilmesi muhtemel ancak radikallere bazı aşırı siyasi pozisyonları vurgulama fırsatı sunabilecek bir hamle yaptı. Eğitim Komitesi (CULT).

Komite üyeleri, öğrencilerin farklı üye ülkelerde eğitim görmelerine olanak tanıyan Erasmus programları, medya ve görsel-işitsel politikalar (Medya Özgürlüğü Yasası aracılığıyla), kültürel finansman programlarının bütçesi (Yaratıcı Avrupa) ve “Avrupa Kültür Başkenti” gibi eğitim politikası dosyalarını denetler. ” programı veya Avrupa film endüstrisi. Vatandaşlara yönelik “Premio Lux” ödülleri gibi sosyal faaliyetlerde aktif rol oynuyor.

Gençleri temsil eden bir sivil toplum kuruluşu (STK) olan Avrupa Gençlik Forumu tarafından yayınlanan bildiride şöyle denildi: “Kültürlerarası yeterlilikleri ve hoşgörüyü geliştiren, Avrupa Birliği'ne olan desteği ve güveni artıran ve Avrupalı ​​kimliğini destekleyen bu programlar, Avrupa karşıtı olduklarını iddia edenlerin eline bırakılmayacak kadar iyiler.” “önemli” denildi.

Komisyon başkanı ne kadar etkili?

Komisyon başkanının rolü özellikle önemli olsa da; Toplantı düzenleme, gündemi belirleme, üyelere tartışma süresi ayırma gibi idari ayrıcalıklara sahiptirler. Başkanın ayrıca komite tartışmalarının ve gazetecilerin erişiminin canlı yayınlanmasında söz hakkı vardır.

Başkan aynı zamanda komisyonu diğer Avrupa kurumları ve yurtdışındaki parlamentolarla yapılan toplantılarda temsil ettiği için sembolik bir konuma da sahip.

Başkan ayrıca, komitelerin çalışmalarını koordine eden ve komiteler arasında iyi bir işbirliği sağlayan AP'nin siyasi organı olan Komite Başkanları Konferansı'nın masasında da oturuyor. Bu organ, birden fazla alanı etkileyen dosyalar üzerinde hangi komitelerin yargı yetkisine sahip olduğu konusundaki anlaşmazlıkları çözer.

Parlamento komiteleri, AP'nin görüşü haline gelecek genel kurul oturumlarında oylamaya sunulmadan önce metinlerin hazırlandığı ve üzerinde anlaşmaya varıldığı yerdir. Yeşiller, Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı'nın (S&D) Avrupa yanlısı güçleri, liberal Yenilenen Avrupa grubu ve AP'nin en büyük grubu olan Avrupa Halk Partisi (EPP), bu komisyonda 19'la çoğunluğa sahip. 30 koltuk.

Komisyon içindeki bu güç uyumu, teorik olarak dört Avrupa Vatanseveri milletvekilinin pozisyonuna üstün gelebilir. Ancak CULT, üyelerinin çekimser kaldığı özellikle küçük bir komite.

Bir Önümüzdeki dönem için hangi dosyalar planlanıyor?

Önceki yasama döneminin en önemli dosyası, Avrupa'da medyanın şeffaflığını ve bağımsızlığını güvence altına almak amacıyla tasarlanan Avrupa Medya Özgürlüğü Yasası'ydı. Bu görev kısmen bu yasanın uygulanmasına ve izlenmesine ayrılacaktır.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu iletişim sorumlusu Pamela Moriniere euronews'e şöyle konuştu: “Bu önemli gruba başkanlık etmelerine izin verilmesi, medya özgürlüğü ilkelerini baltalamanın kabul edilebilir olduğu mesajını verecektir.”

Komisyonda Görsel-İşitsel Medya Hizmetleri Direktifi'nin (AVMSD) yeni revizyonunun da tartışılması bekleniyor. Bu direktif, çocuklara zararlı olduğu düşünülen içeriklerden reklamlara kadar yayın yapan içeriğin kontrol altına alınmasını amaçlamaktadır.

Tartışılan diğer dosyalar arasında Erasmus+ bütçesinin incelenmesi, Lux Seyirci Ödülleri ve Avrupalıların eğitimi ve kimliğine ilişkin daha genel raporlar yer alıyor.

Her ne kadar çoğu cumhurbaşkanı adayı parlamentonun geniş merkezci koalisyonu sayesinde yarın kabul edilecek olsa da, diğer partilerin dışında tutuldu Yeni grubun, Patriots for Europe'un komitenin liderliğini devralması pek mümkün görünmüyor.

Parlamento kaynakları Euronews'e, aşırı sağ grubun başarısız olması durumunda Yeşiller'in, büyük olasılıkla Volt partisinden Alman milletvekili Nela Riehl'in komiteye liderlik edebileceğini söyledi.

Öte yandan AP sürprizlere yabancı değil. CULT komitesinin Patriots for Europe'a devredilmesinin kesinlikle kafa karıştırıcı bir gelişme olacağı düşünülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir