Atmosferdeki suyu içilebilir suya dönüştürecek cihaz geliştirildi – Son Dakika Dünya Haberleri

“Hücre Raporları Fiziksel Bilimler” Detayları dergide yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre, geliştirilen cihaz sayesinde su kıtlığı çeken milyarlarca insana temiz içme suyu sağlamak mümkün.

ABD'deki Utah Üniversitesi'ndeki mühendisler, havadaki su moleküllerini toplayıp bunları içilebilir suya dönüştürebilen atmosferik su toplama cihazı (AWH) tasarladılar.

Araştırma ekibinden Sameer Rao, ürettikleri cihazda metal-organik yapıya sahip higroskopik malzemeler kullandıklarını ve higroskopik malzemelerin suyu çok iyi emdiğini söyledi.

Metal-organik yapıların havadan sadece kaynak suyunu emecek şekilde özelleştirilebileceğini belirten Rao, higroskopik malzemenin farklı gazları ayıracak şekilde de düzenlenebileceğini kaydetti.

Araştırma ekibinden Nathan Ortiz, kullanılan malzemenin moleküler ölçekte çok geniş bir yüzey alanına sahip olması nedeniyle az miktarda malzemeyle büyük miktarda su yakalayabildiklerini söyledi.

Malzemenin gözenekli yüzeyinde su buharını yakaladıktan sonra su moleküllerinin ısıtılarak sıvıya dönüştüğünü iddia eden Ortiz, cihaz için ön patent başvurusunda bulunduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir