ABD, Rusya'ya füze göndermekle suçladığı İran'a karşı yeni yaptırımlar açıkladı

Blinken, İran'ın maksimum 121 kilometre menzile sahip Fath-360 kısa menzilli balistik füze sistemini kullanmak üzere onlarca Rus askeri personeline eğitim verdiğini duyurdu.

REKLAM

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşta kullanılmak üzere İran'dan balistik füze satın aldığını açıklamış ve İran'ın Moskova'ya silah tedarikinde rol oynayan gemi ve şirketlere karşı yeni yaptırımlar açıklamıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile Kiev ziyareti öncesinde Londra'da bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'un İran'dan İran'a balistik füze tedarik etmesinin “dramatik bir gerilim” yaratacağı konusunda uyardı.

Blinken, ABD'nin müttefikleriyle paylaşılan bilgilere atıfta bulunarak, “Rusya şu anda bu balistik füzelerden bir sevkiyat aldı ve muhtemelen birkaç hafta içinde bunları Ukrayna'ya karşı kullanacak” dedi.

Hazine Bakanlığı'nın internet sitesine göre, ABD daha sonra İran'dan Rusya'ya silah sevkiyatına karışan Rus bayraklı dokuz gemiyi tespit etti ve bunları Washington'un yaptırım politikası kapsamında “engellenen mülk” olarak tanımladı.

Bakanlığın açıklamasında, daha önce yaptırım uygulanan İran Air havayolunun yanı sıra iki ülkenin askeri işbirliğinde yer alan şirket ve kişilere karşı ilave tedbirlerin alındığı belirtildi.

Blinken, İran'ın maksimum 121 kilometre menzile sahip Fath-360 kısa menzilli balistik füze sistemini kullanmak üzere onlarca Rus askeri personeline eğitim verdiğini duyurdu.

Reuters'in geçen ay bildirdiğine göre, Rusya Savunma Bakanlığı temsilcilerinin Aralık ayında Fath-360 ve başka bir İran balistik füze sistemi için İranlı yetkililerle bir sözleşme imzaladığı düşünülüyor.

İran daha önce Rusya'nın Ukrayna'da kullandığı Şahed insansız hava araçlarını sağlamıştı ancak Rusya'ya balistik füze sağladığı yönündeki suçlamaları reddetti.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani Salı günü X hesabına yaptığı açıklamada, ülkesinin bu raporları Batı'nın İsrail'e askeri desteğini gizlemeyi amaçlayan “kötü propaganda” olarak gördüğünü söyledi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Pazartesi günü raporları doğrulamayı reddetti ancak gazetecilere verdiği demeçte, Rusya'nın “en hassas” alanlar da dahil olmak üzere İran'la işbirliği yaptığını söyledi.

İki buçuk yıl süren savaşın ardından Ukrayna güçleri, Rusya'nın doğu Ukrayna'ya doğru istikrarlı ilerleyişini engellemeye çalışıyor. Geçtiğimiz ay Kiev, ilk büyük çaplı sınır ötesi operasyonuyla Rusya'ya karşı geniş çaplı bir operasyon gerçekleştirdi.

Blinken, İran füzelerinin daha yakın hedeflerde kullanılabileceğini ve Rusya'nın cephaneliğinin daha fazlasını cephe hattından daha uzaktaki hedefler için kullanabileceğini söyledi.

Daha önce Birleşmiş Milletler'in (BM) İran'a yönelik kısıtlamalarına imza atan Rusya'nın da Tahran'ın istediği teknolojiyi paylaştığını sözlerine ekledi.

Hazine ve Dışişleri Bakanlığı, İran ve Rusya merkezli 10 kişi ve 9 kuruluşa yaptırım uyguladığını duyurdu.

Yaptırımlar, hedeflenen kişilerin elinde bulunan ABD varlıklarını donduruyor, erişimlerini engelliyor ve genellikle Amerikalıların onlarla iş yapmasını engelliyor.

REKLAM

ABD Dışişleri Bakanlığı ayrıca İran Air'in Batı menşeli hassas malların teslimatı ve İran'ın drone programı için malzeme taşımak amacıyla kullanılması nedeniyle hedef alındığını söyledi.

Avrupa'dan somut adım

Fransa, Almanya ve İngiltere, İran'la hava hizmetleri anlaşmalarının iptal edildiğini duyurdu.

Üç ülke, İran Air'e ve İran'ın balistik füze programında yer alan ve Rusya'ya silah sağlayan kişilere yaptırım uygulama sözü verdi.

İngiltere, İran'a yönelik yaptırım politikası kapsamında 7, yaptırım politikası kapsamında ise Rusya'ya yönelik 3 yeni yaptırım kararı aldığını duyurdu.

REKLAM

Avrupa Birliği (AB) de “güçlü bir tepki” sözü verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir