AB Komisyonu: İngiltere'deki X protestolarının içeriği soruşturmayı etkileyebilir

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Aralık 2023'te Avrupa Komisyonu, sosyal medya platformu X'teki “yasa dışı içerik ve dezenformasyona” karşı yasal işlem başlattı.

REKLAM

Avrupa Komisyonu'nun sosyal medya platformuna yönelik başlattığı soruşturmada

Perşembe günü Euronews'e konuşan bir Avrupa Komisyonu sözcüsü, Komisyon'un İngiltere'deki durumun yanı sıra olaylara ilişkin X'te yayınlanan içeriği “çok yakından takip ettiğini” açıkladı.

İngiltere'deki durumun Komisyon'un soruşturmasını etkileyip etkilemeyeceği yönündeki soruya bir sözcü, “Elbette saf olamayız ve bu durumun AB'ye yayılma ihtimali var” dedi.

“Şu anda Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan bu olaylar ve X'in bu olaylara tepkisi, özellikle dezenformasyon ve yasa dışı içerikle ilgili olarak X'e karşı yürüttüğümüz mevcut davalarda potansiyel olarak dikkate alınabilir” dedi.

Avrupa Komisyonu tarafından Aralık 2023'te X hakkında başlatılan soruşturma, AB'nin dijital platformlara ilişkin temel mevzuatı olan DSA kapsamında açılan ilk soruşturma olma özelliği taşıyor.

Soruşturma, X'in risk yönetimi, içerik denetimi, karanlık kalıplar, reklam şeffaflığı ve araştırmacılar için veri erişimi ile ilgili alanlarda DSA'yı ihlal edip etmediğini inceliyor. Soruşturma, İsrail ile Hamas arasındaki savaş bağlamında “terörist ve şiddet içerikli içeriğin hafifletilmemesi” başta olmak üzere yasa dışı içerik ve dezenformasyon nedeniyle başlatıldı.

30 Temmuz'da Southport'ta üç kızın ölümüne yol açan bıçaklama olayının ardından aşırı sağ ve göçmenlik karşıtı protestolar ve şiddet ülke geneline yayıldı.

Saldırganın Müslüman ve göçmen kökenli olduğuna dair yalan haberlerin yayılmasının ardından aşırı sağcı grupların Southport kasabasında bir camiye saldırmasıyla protestolar başladı.

X protestolarda merkezi bir rol oynadı. Platform, başlangıçta Southport saldırısıyla ilgili yanlış bilgileri körüklemek için bir araç olarak kullanıldı ve o zamandan beri X'in sahibi Elon Musk'un İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ı sık sık eleştirdiği ve şiddete yol açan söylemlere katkıda bulunduğu bir çıkış noktası haline geldi.

İngiltere'nin medya düzenleyicisi ve denetleyicisi Ofcom, Çarşamba günü yayınlanan açık bir mektupta, sosyal medya şirketlerini, ülkede devam eden aşırı sağ protestolar sırasında şiddeti yaymak için çevrimiçi platformların kullanımını engellemeye çağırdı.

Soruşturmanın bir ihlal tespitine yol açması ve X'in düzeltici önlem almaması durumunda platform, dünya çapındaki yıllık gelirinin %6'sına kadar para cezasına çarptırılabilir.

Musk daha önce Avrupa Komisyonu'nun DSA ihlallerine ilişkin bulgularını reddetmişti.

resim düzenleyici • Amandine Hess

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir