Boeing Starliner: NASA, astronotların Şubat 2025'e kadar ISS'de kalabileceğini söyledi

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

İki NASA astronotunun Dünya'ya geri gönderilmesi planına ilişkin nihai kararın Ağustos ortasında verilmesi bekleniyor.

REKLAM

Sekiz günlük bir görev için Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gitmesi planlanan iki NASA astronotu, Şubat 2025'e kadar orada kalabilir.

NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams'ın yörüngedeki laboratuvarı yaklaşık bir hafta ziyaret etmeleri ve haziran ortasında geri dönmeleri planlandı. Ancak Boeing'in yeni Starliner mekiğinin iticilerinin arızalanması ve helyum sızıntılarının tespit edilmesinin ardından astronotların Dünya'ya dönüşü birkaç kez ertelendi.

Bu iki deneyimli ABD'li astronot, yeni Starliner ile uzaya gönderilen ilk astronotlar ve şu ana kadar uzayda 64 gün geçirdiler.

NASA yetkilileri Çarşamba günkü basın toplantısında astronotların gemiye dönemeyebileceğini duyurdu.

Bunun nedeni Boeing kapsülünün güvenliği konusunda belirsizliğin devam etmesidir.

“Her iki yolu da seçebiliriz”

Eylül ayının sonunda SpaceX'in Crew-9 misyonuyla ISS'ye varacak olan iki astronot, aracın geri dönüşünün planlandığı Şubat ayında uzay istasyonunda kalacak. Böylece Wilmore ve Williams, gelen iki astronotun yerine Dünya'ya dönebilecekler.

NASA ayrıca yedek olarak başka bir SpaceX aracını incelediğini söylerken, diğer uzmanlar da Starliner'daki itici arızalarını inceledi.

NASA'nın uzay operasyonları misyon şefi Ken Bowersox, “Her iki yöne de gidebiliriz” dedi.

Bowersox, “(Yakın zamanda yapılan bir toplantıda) birçok kişinin endişelerini duyduk ve karar net değildi” diye ekledi.

NASA'nın ticari mürettebat program yöneticisi Steve Stich, yer testleri sonucunda mekiğin tahrik aksamlarındaki arıza kaynaklarından birinin contalar olduğunu bulduklarını söyledi.

Stich, iticilerin mekiği Dünya'ya nasıl döndüreceği konusunda hâlâ soru işaretlerinin bulunduğunu, dolayısıyla dönmeden önce modelleme üzerinde çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Mühendisler, aracın manevra kabiliyetinin hayati bir parçası olan Starliner'ın tahrik sisteminde helyum sızıntısının nasıl meydana geldiğini hâlâ anlamaya çalışıyor. İzole edilmiş, istikrarlı bir bağlantı kalkıştan önce meydana gelirken diğerleri uçuş sırasında gerçekleşti.

“Starliner'a hâlâ inanıyoruz”

Boeing Starliner, astronotları alçak yörüngede ISS'ye taşıyan ve onları ISS'den Dünya'ya geri getiren, kısmen yeniden kullanılabilen bir uzay aracıdır. Aracın NASA tarafından rutin astronot görevlerinde kullanılması amaçlanıyor.

NASA'nın haber güncellemesinin ardından kısa bir açıklama yapan Boeing, kapsülün astronotları güvenli bir şekilde eve getirebileceği yönündeki görüşünü yineledi.

Şirket yaptığı açıklamada, “Starliner'ın yeteneklerine ve uçuş güvenliğine hâlâ inanıyoruz” dedi.

Williams ve Wilmore'un Dünya'ya dönüş planına ilişkin nihai kararın Ağustos ortasında verilmesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir