Yeşil Vatan'ın koruyucuları 8 ayda 2 bin 284 yangına müdahale etti

Orman Yangını Yönetim Merkezi Genel Müdürlüğü, orman yangınlarının söndürülmesini ve yönetilmesini sağlar.

Buradaki teknik ve idari personel, orman yangınlarına zamanında müdahale edilmesi için 7/24 görev yapmaktadır.

Bu kapsamda günün erken saatlerinde Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından günlük olarak hazırlanan ve önümüzdeki 3 saate kadar olası orman yangını riskini gösteren Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi'nin (MEUS) harita verileri değerlendiriliyor. günler.

Harita sonuçları dikkate alınarak orman bölge müdürlüklerinin yangın merkezlerine gerekli uyarı ve bilgilendirmeler yapılıyor.

Yangın önleme ve müdahalede önemli rol oynayan insansız hava araçlarıyla (İHA) donatılan yangın gözetleme kuleleri, termal görüntü aktarımı sağlayan ileri teknoloji kameralarla ormanların 7/24 izlenmesine olanak sağlıyor.

Yangına ait olası görüntüler değerlendirilerek anlık veriler bölge müdürlükleri ile paylaşılmaktadır.

Yangın söndürücüler anında kontrol ediliyor

Ülkede çıkan tüm yangınların izlenmesi ve koordinasyonu sağlanırken, yangınla mücadele organizasyonuna katılan su tankerleri, su ikmal araçları, acil müdahale araçları, buldozer ve treyler gibi araçların da GDO'lu olması sağlanıyor ve binlercesi mevcut. onlara. anında izleniyor.

Ayrıca orman bölge müdürlükleri, söndürme unsurlarından kaynaklanan yangınların yetkili müdürlüğün söndürme kapasitesini aşması durumunda ülkenin her yerinden takviye edilecek hava ve kara araçlarının organizasyonunu sağlar.

Yangın karar destek sistemi bir orman yangınını simüle eder

Mevcut hava koşulları, topoğrafya ve orman bitki örtüsü yapısı dikkate alınarak oluşturulan Yangın Karar Destek Sistemi yazılımı ile mevcut yangınlar simüle edilmektedir.

Bu kapsamda söndürme için gerekli ekipmanın kapasitesi tahmin edilirken, yangının önümüzdeki birkaç saat içindeki davranışı ve ilerlemesi açısından oluşturacağı tehlikeler yorumlanarak İçişleri Bakanlığı'na iletiliyor. tedbirlerin alınması amacıyla Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve ilgili birimlerle görüşüldü.

Tehlikeli orman yangınları konusunda Cumhurbaşkanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı Politikaları ile OGM'ye bilgi verilmektedir.

Felaket boyutuna ulaşması beklenen yangınlara yedek kuvvetler kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Jandarma Genel Müdürlüğü ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının hava ve kara unsurlarının katılımı konusunda koordinasyon öngörülüyor.

2 bin 284 yangın çıktı

Ülkede çıkan yangınlara bakıldığında 2021 yılında çıkan 2 bin 793 orman yangınında 139 bin 503 hektar orman alanı zarar gördü. 2022 yılında çıkan 2.160 orman yangınında 12.799 hektar alan zarar görürken, geçen yıl 2.579 olayda 15.520 hektar alan yandı.

Bu yıl 1 Ocak-8 Ağustos tarihleri ​​arasındaki dönemde 2.284 orman yangını çıktı ve 11.285 hektar orman alanı zarar gördü. OGM aynı dönemde 2.461 kırsal yangının söndürülmesine de katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir