Konyalıların kabusu oldu: Evlerin dibinde belirdi ve sayıları arttı! Uçurum kaygısı… “Acil eylem planına ihtiyacımız var”

Konya'da yer altı sularının çekilmesi ve zeminin çökmesi sonucu oluşan obrukların sayısı gün geçtikçe hızla artıyor. Şans eseri şu ana kadar evlerin altında herhangi bir obruk oluşmadı ancak evlerin hemen yakınında oluşmuş olması endişeleri artırdı. Prof. Konya Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, son düden ile evler arasında 20-30 metre mesafenin bulunmadığını söyledi. Arif Delikan, şöyle konuştu: “Orada insanlarla da tanıştık, gerçekten korkuyorlar. Suyun alttan çıktığını, doğuya doğru da suyun yüzeye çıktığını söylüyorlar. Gaz çıkıyor. Bölgede bu hızlı gaz çıktığında endişeleniyorlar.”

DİĞER İLÇELERDE DE ORTAYA ÇIKTI

Son yıllarda ağırlıklı olarak Konya Ovası'nın Karapınar ilçesinde olmak üzere, aynı bölgedeki Ereğli, Halkapınar, Emirgazi, Çumra, Cihanbeyli, Kulu, Yunak, Çeltik ve Altınekin ilçelerinde de obruklar görülmeye başlandı.

_91567 (4)

“BASİT EĞİTİMLER HIZLANDI”

Karapınar İlçesi'ndeki Seyithacı ve Ekmekçi yaylalarında obruk oluşumunun hızlandığını belirten Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Delikan şunları söyledi:

_91567 (7)

“Bu bölge obrukların en çok görüldüğü bölge. Özellikle Seyithacı Yaylası ile Karapınar'daki Ekmekçi Yaylası arasında yeni oluşan obruklar var. Tabi buna paralel olarak bu yıl da birçok yeni obruk var. ? Burada obruklar devam edecek dedik, devam ediyor. Bu yıl biri oluşan, diğeri daha önce oluşmuş iki obruk çöktü ve derinleşti.

_91567 (5)

Bölgede Seyithacı fayı bulunmaktadır. Özellikle bölgeyi kontrol eden ve ona paralel olan birçok fay Sultaniye Havzası'na doğru eğimini sürdürmektedir. “Bu obrukların özellikle faylarda, düşen bloklarda ve genel olarak malzeme akışına baktığımızda doğuya doğru malzeme akışının olduğu obrukların bölgede hızla geliştiği ve gelişmeye devam edeceği görülüyor.”

_91567 (8)

“EVLERE ÇOK YAKIN”

Doç. Dr., bölgedeki insanların artan obruklardan endişe duyduğunu söyledi. Dr. Genç şöyle devam etti:

“Daha önce 3 yıl o bölgede çalışıyorduk. AFAD İl Müdürlüğü ile birlikte o bölgeyi pilot bölge olarak seçtik. Aslında o bölgede İHA uçuşları yapılıyor. Yani oluşabilecek obruklar. Daha önce tespit ettiğimiz ve çökmüş olan tespit etmeye çalıştığımız yaylada çok sayıda ev var. Bu evlerin son obrukla arasındaki mesafe belki 20-30 metre bile değil.

_91567 (3)

“ORADAKİ İNSANLAR TEHLİKE ALTINDA, ÇOK KORKUYORLAR”

Evlerin arasında oluşmaya başladı. Şans eseri evlerin altında oluşmadı. Yani tüm mevcut oluşumlar çevrede meydana geldi ama orada onlarca obruk sayabilirim, evlerin kenarlarında, çevresinde veya evlerin kenarlarında oluşan bu tür obruklar şu anda yok. Ancak burada insanlar tehlikede. Onlarla en son konuştuğumda gerçekten korkmuşlardı. Su alttan çıkıyor. Hatta suyun doğuya doğru yüzeye aktığı da söylenmektedir. Bunu sadece orada tanıdıkları insanlar söylüyor. Bunun dışında bölgede gaz emisyonları da mevcut ve bu hızlı gaz emisyonu meydana geldiğinde insanlar rahatsızlık duyuyor. “Maalesef orada yaşayan insanlar çok tedirgin.”

_91567 (2)

“ACİL EYLEM GEREKİYOR”

Doç. Bir yandan obruk oluşuyor, diğer yandan o bölgede hayat böyle devam ediyor.” “Devam edecek mi, yoksa insanlar güçlü obrukların oluştuğu bölgeden göç edecekler. Bu tabii ki yetkili kurumların alacağı karara bağlı.”

_91567 (1)

_91567

(DHA)Bu içerik Hazar Saygın tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir