“İstihdam açısından öne çıkan sektörlerde yeni programlar açıyoruz.”

YÖK Başkanı Özvar, Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sezai Karakoç Salonu'nda düzenlenen 23. Yüksek Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, üniversiteler arası iş birliğinin önemine değindi.

Yükseköğretimin son yıllarda büyük ilerleme kaydettiğini belirten Özvar, şöyle konuştu: “Bugün ülke olarak 208 üniversitemiz, 185 bin civarında akademisyenimiz ve 4 milyonu örgün eğitim olmak üzere 7 milyonun üzerinde öğrencimiz var. Bu veriler şu şekildedir: Sahip olduğumuz güçlü yeteneğin açık bir göstergesi.” dedi.

Özvar, üniversiteleri kalite süreçlerine uyum konusunda teşvik etmeye devam edeceklerini söyledi.

Ülkenin ihtiyaç duyduğu insan sermayesini artırarak, kalite odaklı ve akademik sonuçlara dayalı bir yönetim anlayışını benimseyen, çeşitliliği teşvik eden, üniversite-sektör iş birliği modellerini destekleyen, yenilikçi ve rekabetçi bir yükseköğretim sistemi oluşturmak istediğini açıklayarak, ulusal, bölgesel ve küresel konulardaki ihtiyaçlara duyarlı olup, evrensel düzeyde geleceğe yön vermektedir. Özvar şöyle devam etti:

“Bilimsel üretim ve eğitim-öğretim faaliyetleri açısından üniversitelerimizin evrensel özelliklerinin korunmasına büyük önem veriyoruz. Ayrıca ekonomik, ekonomik kalkınmamızı sağlamak amacıyla ülkemizin özelliklerine uygun görev farklılaşması ve uzmanlaşma modelleri geliştiriyor ve uyguluyoruz. sosyal, kültürel ve insan kaynakları ile bilimsel verimliliğin artırılmasını sağlayacağız. Üniversitelerimizin standardizasyonunu önleyip güçlü bir şekilde geliştireceğiz. “Önemli yönleri ön plana çıkaran projelere odaklanıyoruz.”

Türk yükseköğretiminde son yıllarda misyon farklılaşması ve uzmanlaşma konusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Özvar, “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaştırma Programı” ile 25 devlet üniversitesinin bölgelerinin dinamiklerini dikkate alarak projeler geliştirmesine olanak sağladığını söyledi.

Özvar, üniversitelerin iklim dostu kampüslere sahip olmasını önemsediklerini vurguladı.

Yeni programlar hakkında bilgi veren Özvar, şunları söyledi:

“İstihdam açısından önemli sektörlerde yeni programlar açıyoruz. Bunların arasında yapay zeka, yazılım ve dijital teknolojilerle ilgili olanlar öne çıkıyor. Bu sektörlerin hızlı gelişimine paralel olarak nitelikli personel ihtiyacının da arttığını görüyoruz. İlgili tüm sektörlerde istihdam edilecek insan gücü artırılıyor akademik yılda 20 üniversitede Bilişim Sistemleri alanında 51 önlisans ve 20 lisans olmak üzere yapay zeka alanında toplam 71 yeni programa öğrenci alınacak. ve teknolojileri, Yazılım geliştirme, Bilgi güvenliği teknolojileri, Veri bilimi ve analizi ile Yapay zeka ve Makine öğrenimi açıktır.”

“Ülkemiz küresel bir eğitim merkezi haline geldi”

Profesör. Dr. Özvar, yükseköğretimin uluslararasılaşmasının YÖK ve üniversiteler için temel ve stratejik bir hedef olduğunu söyledi.

Türk üniversitelerinde 198 ülkeden 350 bine yakın uluslararası öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Özvar, şöyle konuştu:

“Ülkemiz, dünyanın en fazla uluslararası öğrenciye sahip ilk 10 ülkesi arasında yer alan küresel bir eğitim merkezi haline geldi. Dünyanın her yerinden gelen bu öğrenciler, huzur ve barış içerisinde ülkemizde eğitim hayatlarına devam edebilirler. Türkiye’de daha nitelikli ve daha fazla uluslararası öğrenci Yükseköğretim Kurulu olarak Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere 52, sınav merkezi sayısı ise 78 olarak uygulanacaktır. Programın uygulanmasına ve ülkemize gelen öğrencilerin kalitesinin artırılmasına büyük önem veriyoruz.

Bizim için uluslararası öğrenci meselesinin sadece nicelik meselesi olmadığının altını çizmek isterim. Yükseköğretim Kurulu olarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin bölgesel ve küresel ilişkilerde önemli bir oyuncu olma hedefini destekleyen bir bilinçle hareket ediyoruz. Bilim diplomasisini, uluslararası ilişkilerimizi ve işbirliklerimizi güçlendirecek adımlar atıyoruz. Bu bakımdan uluslararası öğrencilerin Türkiye'ye ve üniversitelerimize olan ilgisinin artması çok önemli. Öğrenci hareketliliğinin orta ve uzun vadede ekonomik, kültürel, sosyal ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesine somut katkılar sağladığı bilinmektedir. Uluslararasılaşma vizyonumuzun bir diğer unsuru olarak üniversitelerimizin uluslararası görünürlüğünü artırmalarını sürekli teşvik ediyoruz. “Yükseköğretimde giderek artan küresel rekabete üniversitelerimizin vakit kaybetmeden hazırlanmalarını sağlamak bizim için önemli.”

Özvar, dünya üniversite sıralamasında ilk 1000'de yer alan Türk yükseköğretim kurumlarının 10'dan 11'e çıktığını hatırlatarak, 10 üniversiteyi de ilk 500'e dahil etmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Toplantıya YÖK yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan, prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörur, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Erhan Tabakoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu katıldı.

YÖK Başkanı Özvar, programı kapsamında rektörlük binasında profesör oldu. Dr. İsmail Boz'dan üniversitenin akademik faaliyetleri ve çalışmaları hakkında bilgi aldı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'ni ziyaret ederek incelemelerde bulunan Özvar, Denizcilik ve Kabotaj Günü'nü kutladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir