İsrail daha az saldırıyla daha fazla Filistinliyi öldürmeyi hedefliyor

Son haftalarda Gazze Şeridi, 27 Ekim'de başlatılan kara saldırılarından farklı olarak İsrail ordusunun “yeni tür” askeri saldırılarına tanık oldu.

İsrail ordusu son dönemde sınırlı güçlerin katılımıyla Filistinlilere tahliye uyarısı yapmadan çeşitli bölgelerde havadan, karadan ve denizden ani saldırılar gerçekleştirdi.

Gazze Şeridi'nin orta bölgesindeki Nusayrat mülteci kampının ve doğudaki Şucaiyye ilçesinin bombalanması bu saldırılara örnek olarak gösteriliyor.

İsrail ordusu, bu saldırıların “Filistinli gruplar tarafından tutulan mahkumların serbest bırakılması veya ordunun 'Hamas askeri yapısının' ortadan kaldırılması gibi belirli hedeflere ulaşmayı amaçladığını” iddia ediyor.

İsrail ordusu resmi bir açıklama yapmadan “üçüncü aşama”nın başlayacağının sinyalini verirken, askeri uzmanlar saha verilerine göre farklı yöntemlerin benimsendiğini ve saldırılarda yeni bir aşamanın başladığını belirtiyor.

İsrail medyası, saldırıların üçüncü aşamasının Gazze Şeridi'ne yönelik yoğun bombardımandan istihbarat bilgilerine dayalı “hedefli bombalamaya” geçişi içerdiğini yazdı.

Yerel basında, ordunun Gazze Şeridi'ndeki yoğun saldırılarına son vererek, güçlerini Netzarim-Philadelphia ekseninde ve Gazze boyunca oluşturduğu tampon bölgede tutmayı planladığı bildirildi.

İsrail'in Walla internet sitesinde yer alan raporda bir güvenlik kaynağı, İsrail ordusunun “savaşın üçüncü aşamasına” hazırlık amacıyla Netzarim eksenini 2 kilometreden 4 kilometreye genişletmeye başladığını söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant daha önce Wall Street Journal'a ordunun “yoğun muharebe saldırılarından diğer özel operasyon türlerine geçiş sürecinde olduğunu” söylemişti.

8 Haziran'da İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nusayrat mülteci kampına karadan, havadan ve denizden “sürpriz bir saldırı” düzenleyerek 4 İsrailli esiri kurtardı, 274 Filistinliyi öldürdü ve 698'den fazlasını yaraladı.

Geçtiğimiz günlerde İsrail güçleri Gazze'nin doğusundaki Şucaiyye ilçesinde kara ve hava güçlerinin katılımıyla saldırılar düzenleyerek çok sayıda Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, “bölgede faaliyet gösteren Hamas hareketinin altyapısını yok etmek amacıyla bu saldırıyı istihbarat bilgilerine dayanarak gerçekleştirdiğini” söyledi.

“Özel ve Keskin Saldırılar”

Siyaset uzmanı Usame Muhammed, İsrail'in benimsediği yeni saldırıların “spesifik ve keskin saldırılar” yöntemine dayandığını söyledi.

İsrail ordusunun hava, kara ve deniz saldırılarıyla direniş alanlarını ve kapasitelerini hedef almayı hedeflediğini belirten Muhammed, Nusayrat mülteci kampı ve Şucaiyye ilçesinde son dönemde düzenlenen saldırılara ilişkin şunları söyledi: “Bu operasyonların hava saldırılarıyla eş zamanlı olmasının yanı sıra, Hassas istihbarat bilgileri hızlı ve ani oluyor “İsrail ordusunun davranışı ve İsrail ordusunun Batı'da uyguladığı baskı ilkesi gibi çeşitli belirleyici askeri ilkelere dayanıyor. Banka, hedeflemenin yoğunluğu ve hassasiyetine dayanarak direnişin yaşama şansını engelliyor.” dedi.

Muhammed, “Bu aşama, haftalar ve aylar süren ikinci aşamanın aksine, askeri operasyonların saatler veya birkaç gün gibi kısa bir sürede tamamlanmasını içeriyor” dedi. dedi.

Bu bir medya sloganıdır ve işgalciler henüz bir aşamadan diğerine geçmemişlerdir.”

Üçüncü aşamada İsrail ordusunun kara saldırısı düzenlediği bölgelerden çekileceğini öngören Muhammed, şöyle konuştu: “Ordunun saldırı yaptığı bölgelerden çekilmesi ya Gazze Şeridi'nden çıkması ya da bölgedeki toplama noktalarına doğru çekilmesi anlamına geliyor. İkinci aşamada olduğu gibi Gazze Şeridi'nde kalmak yerine Netzarim ve Philadelphia eksenlerini terk edin” dedi.

İsrail'in bu aşamada mahkumları kurtarmak, direniş gruplarının saha liderlerini gözaltına almak ve 7 Ekim öncesinden farklı, sonuçta kontrolün ele geçirilmesine yol açacak yeni bir durum yaratmak gibi taktiksel hedeflere ulaşmayı hedeflediğini belirten Muhammed, şunları kaydetti: İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili verdiği ilk, ilk ve en önemli görev. İkinci aşamada başarısızlığını vurgulayarak, üçüncü aşamada hedeflerine ulaşıp ulaşamayacağının şüpheli olduğunu söyledi.

Siyasi uzman Muhammed, “Üçüncü aşama tamamlayıcı bir aşamadır ve önceki aşamalara ulaşmadan başarıya ulaşmak zordur. Üstelik bu aşama İsrail'in kuzey cephesindeki askeri gerilime ve İsrail üzerinde artan uluslararası baskıya denk geldi” dedi. dedi.

Filistinli analist ve yazar İbrahim el-Medhun şunları söyledi: “Saldırıların üçüncü aşamasının amacı, işgalci İsrail'e daha fazla kayıp veren kara saldırıları olmaksızın, öldürme ve suikast saldırılarını daha büyük ölçeğe taşımaktır.” değerlendirmesini yaptı.

Medhun, şöyle konuştu: “İsrail'in üçüncü aşamadaki tehditleri ve gözdağı, savaşın sistematik ve kademeli olduğunu gösteriyor. Birinci ve ikinci aşamada ordu vahşet yaptı, sivilleri bombaladı, binaları buldozerlerle yıktı; dedi.

Üçüncü aşamanın henüz anlaşılamadığına işaret eden Medhun, şunları söyledi: “Bu bir medya sloganıdır ve işgalciler henüz bir aşamadan diğerine geçemediler.” dedi.

Medhun, “işgalcilerin hedeflerinden hiçbirini gerçekleştirememesi nedeniyle uluslararası bir talep haline gelen 'saldırıyı durdurma' talebinden kaçınmak için cezalandırma aşamasını çeşitli şekillerde saldırıyı sürdürmek için kullandı” dedi.

İsrail'in üçüncü aşamada “cinayet ve saldırıları” hızlandırabileceğini kaydeden Medhun, “İşgalciler, sağlık veya belediye güçleri gibi sivil güçlere yönelik saldırılara odaklanarak Gazze Şeridi'nde bir tür kaos yaratmaya çalışıyor. “

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir