Türkiye e-ihracatta büyümeye devam ediyor!
Türkiye’yi e-ticarette bölgesel bir üs haline getirmek ve e-ihracat ve e-ticaret ile ilgili tüm paydaşları bir araya getirmek amacıyla düzenlenen Dünya E-Ticaret Forumu’nun (WORLDEF) 10’uncusu İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi.
E-ticaret sektöründen çok sayıda firmanın katıldığı etkinlikte uluslararası dijital lojistik platformu Navlungo, kurduğu stantla ziyaretçilerini ağırladı. E-ticaret ve e-ihracatta uçtan uca çözümler ve yenilikçi çözümler sunan Navlungo’nun yöneticileri, gerçekleştirilen oturumların katılımcıları ile düşüncelerini paylaştı.
AA muhabirine etkinlikle ilgili değerlendirmede bulunan Navlungo kurucu ortağı Alp Çiçekdağı, tüm e-ticaret süreçlerinde uçtan uca dijital çözümler sunduklarını, hem satıcı hem de alıcı açısından çok rahat kullanılabilecek hizmetler sunduklarını kaydetti.
Sistemin çalışma mantığını açıklayan Çiçekdağı, şu ifadeleri kullandı:
“Artık ABD’de Amazon’dan satış yapıyorsunuz ve ürünlerinizi göndermek için en uygun maliyetli çözümü arıyorsunuz. Tek yapmanız gereken, Kargo paneline giriş yapmak ve Amazon mağazanızı orada ücretsiz olarak hesabınızı oluşturduktan sonra web sitemize bağlamak. Bunlar çok basit ve tek tuşla işlemlerdir.Ardından e-ticaret platformunda mağazanızdan verilen siparişler direk panelimize gidiyor.Evinizden,işyerinizden alıp teslim ediyoruz.Tüm bu süreci tek noktadan takip edebilirsiniz. panel.E-ticaret lojistiğinde farklı modlar var.Hepsine hizmet veriyoruz.Amazon,ebay Hepsiburada, Wish gibi hantal tüm pazaryerleri ile entegreyiz.”
“KOBİ’LERİN SADECE YÜZDE 4’Ü HALA İHRACAT YAPIYOR”
Her yıl ortalama yüzde 10 büyüyen e-ticaret hacminin 5.5 trilyon doları aştığını söyleyen Alp Çiçekdağı, elektronik ihracatın büyüme hızının daha yüksek olduğunu söyledi.
Şirketlerin ve özellikle online satıcıların yurt dışı pazarlarda ürünlerini yoğun bir şekilde satmaya başladıklarını belirten Çiçekdağı, küresel e-ihracat hacminin 720 milyar doları aştığını söyledi.
Çiçekdağı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ancak Türkiye olarak bunun net bir şekilde arkasındayız. Şu anda e-ticaretimiz 40 milyar dolara ulaştı ama e-ihracat tarafında sadece 1.7 milyar dolar civarındayız. Burada Türkiye’nin daha alacağı çok yol var ve Alınacak çok mesafeler var. Türkiye’de KOBİ’ler Firmaların sadece %25’i e-ticaret yaparken, %4’ü e-ihracat yapmaya başladı. Türkiye gibi ekonominin büyüklüğünü KOBİ’lerin oluşturduğu bir ülkede biz bile biraz gerideyiz. Burada.”
“DÜNYANIN HER YERİNDE DEPOLARIMIZ VAR”
Navlungo kurucu ortağı Çiçekdağı, KOBİ’lerin e-ticaret ve e-ihracatın bu kadar gerisinde kalmasının birkaç nedeni olduğunu belirterek, “yeterli bilgiye sahip olamama” ve “lojistik tarafında yaşanan sorunların” başlıca nedenler olduğunu söyledi.
KOBİ’lerin hangi pazara girecekleri, hangi ürünleri kime satacakları konusunda yeterli bilgiye sahip olamayabileceklerini söyleyen Çiçekdağı, “Ancak en temel sorunlardan biri de şirketin lojistik tarafında yaşanan sorunlar.” dedi.
Çiçekdağı, Navlungo ve Park Palet olarak KOBİ’lerin, perakende markaların ya da e-ticaret satıcılarının yurt dışı satışlarının tüm lojistiğini kendilerinin yürüttüğünü belirterek, şu bilgileri verdi:
“Uluslararası tüm e-ticaret platformlarına entegreyiz. Kullanıcıların o marketlerde sattığı ürünler entegre olarak bize geri dönüyor. Evden, depodan, ofisten bu ürünleri alıp depomuzda etiketleyip 230’dan fazla yere gönderiyoruz. Bu hacimle sadece geçen yıl 600 binden fazla sevkiyat gerçekleştirdik. 600 milyon dolarlık e-ihracata aracılık ediyoruz.”
Deniz, hava ve karayolu gibi tüm taşıma modlarında nakliye yapabildiklerini söyleyen Çiçekdağı, Amerika’da büyük depoları olduğunu, İngiltere, Almanya, Romanya, Polonya, Hollanda ve Dubai’de de depoları olduğunu, yakında Suudi Arabistan’da da aktif olacak. .
“ÜRÜNLERİ BİR TIKLA DÜNYANIN HER YERİNE GETİRİYORUZ”
Alp Çiçekdağı, “Aslında şu anda verdiğimiz en önemli hizmet, dünyanın neresinde olursanız olun, e-ticaret üzerinden satış yapıyorsanız, bunların sevkiyatını ve lojistiğini tek bir sistem üzerinden kendimiz yapıyoruz. tek bir tıklama ile tüm dünyada ürün.” dedi.
Depolar sayesinde hem nakliye süresinde hem de nakliye maliyetinde önemli kazanımlar elde ettiklerini söyleyen Çiçekdağı, şunları kaydetti:
“Son tüketici açısından ürün onlara çok daha hızlı ve güvenli ulaşıyor. İngiltere’de iseniz İngiltere’deki bir depodan geldiğini bilirsiniz. İade ettiğinizde çok kolay iade edebileceğinizi bilirsiniz. Bu sayede hızlı ve aynı zamanda ürün güvenli ve hızlı bir şekilde teslim ediliyor.Bu sayede markalarımızı çok büyütebiliyoruz.Türkiye’den dünyanın her yerine 2-3 günde kargo yapabiliyoruz.”
Çiçekdağı, Türkiye’nin e-ticaret ve e-ihracatında ciddi teşvik fırsatları olduğunu ve birçok harcama kaleminin yüzde 50’sinin iade edilebildiğini vurguladı.
“HER YIL 2,5-3 KAT BÜYÜYORUZ”
Navlungo Kurucu Ortağı Çiçekdağı, müşterilerine sundukları uçtan uca çözümler ve uygun maliyetli hizmetler sayesinde hacimlerini önemli ölçüde artırdıklarını belirterek, şirketin hacmini aylık bazda yüzde 10 artırdıklarını ve böylece lansman yaptıklarını söyledi. her yıl 2,5-3 kat büyüyen bir teknoloji ve lojistik girişimi.
KOBİ’lere e-ihracat yoluyla hem döviz geliri elde edebilecekleri hem de satış hacmi sağlayabilecekleri için yurt dışına açılmaları çağrısında bulunan Çiçekdağı, bu sayede önemli pazarlara girebileceklerini anlattı.
Türkiye’nin e-ticaret ve lojistikte geleceğinin çok parlak olduğuna dikkat çeken Çiçekdağı, 5 yıl sonra unicorn olmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Yoruma kapalı.