Türk toplumunun Belçika’ya göçünün 60’ıncı yılı
ANTWERP (AA) – Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Belçika’nın girişimiyle Türkiye’nin Belçika’ya göçünün 60. yıl dönümü dolayısıyla Belçika’nın Antwerp kentinde etkinlik düzenlendi.
UID Belçika’nın girişimiyle, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), African Child Vzw, Red Star Line ve Stad Antwerpen iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, 2019 yılında Göç Müzesi “Red Star Line”da gerçekleştirildi. Anvers.
Ev sahipliğini UID Belçika Kültür Sanat Başkanı Fatma Yardımsever’in üstlendiği etkinlik, konukların müzeyi gezmesiyle başladı.
Etkinlikte Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve Kuran-ı Kerim okundu.
Türkiye’nin Antwerp Başkonsolosu Batu Keskin, 2024 yılında Belçika’daki varlığının 60. yılını kutlayacak olan Türk firmasının hem ülkeye uyum sağlama hem de birlik ve beraberliği sürdürme anlamında önemli başarılar elde ettiğini söyledi.
Bunun deprem felaketinden sonra tekrar görüldüğünü ve Belçika’daki Türk toplumunun büyük bir dayanışma gösterdiğini söyleyen Kesmen, “Bu aynı zamanda Belçika adına Türkiye’ye yapılan bir yardımdır. Belçika Türk toplumu ayrılmaz, onurlu, gururlu insanlardan biridir. , Belçika’nın temel yapı taşları… Öyle kalacak.” dedi.
Keman, konuşmasının ardından deprem nedeniyle kendi inisiyatifleriyle konser düzenleyerek 22 bin avroluk yardım toplayan Belçikalı sanatçılara hediyeler verdi.
UID Başkanı Köksal Kuş da Belçika’daki Türk firması için “300 bin çalışanımızın 10 bini işveren. 25 bin kişiye istihdam sağlayabiliriz. 2,5-3 milyar euro civarında ciromuz var. İşveren olduk İş imkanları” çalışan konumundan Avrupa Türkiye’de yaşayan Türk kökenliler olarak bu toplumda yer sahibi olmak için katma değer üretiyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
“Artık buradayız. Çocuklarımız burada doğup büyüdüler. Geleceklerini burada görüyorlar.” “Yabancı düşmanlığı ve İslamofobi ile mücadele etmeliyiz. Yaşadığımız ülkelerin bununla bir an önce ilgilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu bizim kadar onların da canını yakıyor.” o ifadeleri kullandı
UID Belçika Başkanı Enis Çimen de göç ettiğinde kişinin sadece kendisinin değil duyguları, deneyimleri, kültürü, dili ve dini gibi birçok unsurunun da kendisiyle birlikte gittiğini belirterek, Türk insanının vatanını vatan yapmayı başardığını sözlerine ekledi. , ama vatanını her zaman kalbinde taşıyanlar.
Programa Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz, AK Parti Brüksel Temsilcisi Ruhi Açıkgöz, Belçika Türk toplumu temsilcileri, çok sayıda Türk ve Belçikalı konuk katıldı.
GÖÇ HİKAYELERİ
Etkinliğin sonunda Belçika’da yaşayan yerel gazeteci Hüseyin Dönmez, ailesinin göç hikâyesini anlattı ve nostaljik fotoğraflar paylaştı.
Başkonsolos Keskin, Dönmez’in oğlu Buğra Konuralp Dönmez’in madenci olarak ülkeye gelen şimdi doktor olduğunu, Belçika’nın Hatay Kırıkhan kentinde kurduğu sahra hastanesinde çalıştığını hatırlatarak, bir torununun elde ettiği başarıya dikkat çekti. göçmen dede yaşanan anlar.
Etkinlik, kendisi de bir madenci olarak Belçika’ya göç eden saz sanatçısı İsmail Erdoğdu’nun göçmenlik üzerine yazdığı eserleri canlı olarak paylaştığı konseriyle sona erdi.
Yoruma kapalı.