Rusya, Ukrayna’nın dört bölgesini ilhak ettiğini açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de yapmış olduğu konuşmada, Ukrayna’nın Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk bölgelerinin resmen ilhakını deklare etti ve buraları Rusya Federasyonu’nun dört yeni bölgesi olarak duyuru etti.
Bu bölgelere Moskova’nın atadığı temsilcilerin de katılmış olduğu imza töreninde Putin, dört bölgenin Rusya’ya katılmasını “milyonlarca insanoğlunun sonucu” olarak vasıflandırdı.
Ukrayna’nın doğusu ve güneyinde Rusya’nın işgal etmiş olduğu bu bölgelerde geçen hafta meydana getirilen tartışmalı referandumlarda Rusya’ya katılma yönünde oy kullanılmıştı.
Ukrayna ve Batılı müttefikleri, bu referandumları “feyk” olarak nitelemiş ve Rusya’nın ilhak kararını tanımayacaklarını açıklamıştı.
Putin, dört bölgede yaşayan insanların kararlarını verdiğini belirterek, “Sonuçlar belli” dedi ve bunun “en organik hakları” bulunduğunu söylemiş oldu; Federal Meclis’in Rusya Federasyonu’nun dört yeni bölgesini destekleyeceğinden güvenli bulunduğunu ekledi.
Rusya’nın geçmiş kuşaklarının bu topraklar için harp verdiğini korumak için çaba sarfeden Putin, Kiev ve Batı’daki her insanın, bu bölgelerde yaşayanların sonsuza dek Rus vatandaşı olacaklarını duymalarını istediğini, Kiev’deki yetkililerin “ortaya konan bu iradeye saygı duymaları icap ettiğini” söylemiş oldu.
Putin, “halka güvenli bir yaşam sunmak için” Rusya’nın topraklarını tüm gücüyle koruyacağı, yıkılan köy ve kasabaları, altyapıyı, sıhhat ve eğitimi tekrardan inşa edeceği sözü verdi.
Rusya lideri, Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından bu yana Batı’nın Rusya’ya diz çöktürmeye çalmış olduğu iddialarını tekrarladı.
Ukrayna’dan dört bölgenin ilhakının “görüşme mevzusu olamayacağını” belirten Putin, Ukrayna’yı “derhal ateşkes halletmeye ve müzakerelere dönmeye” çağırdı.

İşgal ve ilhak arasındaki fark
24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgale süregelen Rusya kısa sürede ülkenin doğusundaki Luhansk ve Donetsk bölgeleriyle güneydeki Herson ve Zaporijya’da kontrolü ele geçirdi.
İlhak etmek, bir ülkenin bir toprak parçasını kendi egemenliği altına alması ve sınırları içine katması, orayı direkt yönetmesi anlamına gelir. Bu çoğu zaman askeri, diplomatik yada ekonomik zor kanalıyla olabilir. İlhak eden devlet burada tam siyasal otoriteye haizdir ve direkt yönetim ya da atama kanalıyla kontrolü alır.
İşgal ise bir devletin ordusunun bir başka devletin topraklarını ele geçirmesi ve zor kanalıyla burada siyasal otorite kurması anlamına gelir. İşgalde çoğu zaman belli bir süre söz mevzusudur ve öteki ülke tarafınca geri alınma; ilhak ya da çekilme ile sonuçlanır.
Yoruma kapalı.