Kabil’deki bombalı saldırıda ölenler arasında Rus elçilik görevlileri de var

Afganistan

Kaynak, Reuters

Rus yetkililer ve Taliban, Afganistan’ın başkenti Kabil’de düzenlenen intihar saldırısında ölen minimum altı kişiden ikisinin Rus büyükelçilik mensubu bulunduğunu deklare etti.

Yetkililer, saldırganın konsolosluk bölümünün girişine yaklaşırken güvenlik görevlilerince vurularak öldürüldüğünü söylemiş oldu.

Fazlaca sayıda kişinin yaralandığı da gelen bilgiler içinde. Bombalı saldırıyı şimdiye kadar üstüne alan olmadı.

Hücum, Taliban’ın Ağustos 2021’de ülkede yönetimi ele geçirmesinden bu yana Afganistan’daki bir yabancı misyona yönelik ilk hücum.

Bir Taliban yetkilisi, saldırıda en as 10 kişinin de yaralandığını deklare etti. Rus resmi haber ajansı RIA, bir dış ilişkiler uzmanı ile elçilik güvenlik görevlisinin de yaralılar içinde bulunduğunu duyurdu.

Rusya’nın Afganistan’daki temsilciliklerini kimin hedef almış olduğuna dair hemen hemen data yok. Kabil’de ve başka şehirlerde artan saldırıların Taliban’ın güvenlik mevzusundaki teminatlarını zayıflatma amaçlı olabileceği de ihtimaller içinde sayılıyor.

Kabil Güvenlik Müdürlüğü sözcüsünün yapmış olduğu açıklamada, “Bu sabah Kabil’deki Rus elçiliğinde meydana gelen patlamada dört şahıs ile Rus elçiliğinin iki mensubu öldü ve bazı Afganlar yaralandı” denildi.

Elçilik binasını korumakla görevli Taliban mensubunun, elçilik önünde toplanmış kişilere yaklaştığı sırada bombalı intihar saldırısını meydana getiren kişiyi fark ettikleri belirtilerek, “Güvenlik tarafınca tespit edildi ve hedef alındı, bu da patlamaya yol açtı” ifadesi kullanıldı.

Rus dışişleri bakanlığının açıklamasında da “bilinmeyen bir militan, konsolosluk kısmı girişinde patlayıcı bir aleti patlattı” denildi.

Peskov: Terör saldırısı

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Moskova’da yapmış olduğu basın açıklamasında, “Şüphesiz bir terör saldırısından söz ediyoruz ve bu kesinlikle kabul edilemez” dedi.

Rusya, Afganistan’da diplomatik varlık gösteren azca sayıda ülkeden biri. Öteki ülkeler benzer biçimde Rusya da resmi olarak Taliban hükümetini tanımıyor. Sadece Rusya’dan buğday, gaz ve petrol benzer biçimde ürünler satın almak için taraflar içinde müzakereler oldu.

Afganistan’da Taliban iktidarı geri aldıktan bu yana sertlik vakaları mühim seviyede azaldı. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Afgan topraklarındaki varlığına son vermek için 20 yıl süresince birçok saldırıyı Taliban güçleri düzenlemişti.

Sadece son aylarda ülkede güvenlik sorunları arttı. Camileri ve etnik grupları hedef alan ve ölümlerle sonuçlanan birçok bombalı hücum oldu ve bunların çoğunu Taliban’ı yeterince köktencilik görmeyen IŞİD’in Horasan kolu üstlendi.

Geçen hafta da bir intihar bombacısının Afganistan’ın batısında en büyük camilerden birine düzenlemiş olduğu saldırıda, aralarında Taliban’ı destekleyen bir imamın da olduğu 21 şahıs yaşamını kaybetmişti.

Yoruma kapalı.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası