Japon ay seremonisine Trk ve slam benzetmesi
Marmara Üniversitesi Doç. Yapım memuru Yamamoto, Japon Ay Töreni etkinliğinde Londra’daki Yunus Emre Enstitüsü’nde kalıyordu ve Türk, İslam ve Japon kültürü arasındaki benzerlikleri tartıştı.
Kültür, sanat ve maneviyat alanında başa gelen Yamamoto, genç nesle kültürler arasındaki benzerlikleri göstermenin ve yapay zeka kullanarak Japon ve İslam kültürünü harmanlamanın önemini anlattı.
ChatGPT ve Mid Journey gibi yapay zeka araçlarını kullandığını ifade eden Yamamoto, yapay zeka tarafından oluşturulan Japon Müslüman çizimlerine atıfta bulunarak, “Çizimlerde İslami değerlere sahip Japonlar görüyoruz ama Japon kültürünü yansıtmıyorlar. İslam’da Hintliler, Mali’de Afrikalılar. Tek bir rengi yok. Her kültürde var.” o ikamet.
Osmanlı’nın birçok kültürün izlerini taşıdığına dikkati çeken Yamamoto, Japon kültürünün de Arap, Fars ve İslam kültürlerinden izler taşıdığına dikkat çekerek, “Kimono kelimesi de ‘cbbe’ kelimesine benziyor çünkü kültürler arası etkileşim var. . Japon kültüründe Arap, Türk ve Fars unsurları . giyin.” dedi.
Müslümanlara ait kültürel unsurların farklı kültürlerle etkileşimine vurgu yapan Yamamoto, Japon ay töreninin de farklı kültürlerde gerçekleştiğini söyledi.
Yamamoto, tasavvuf ile Japon ay töreni arasında benzerlikler olduğunu da belirterek, “Localara yeni gelenler öğretmenlerine yemek ikram eder. Ay töreninde ustalarla ay aynı sofrada ikram edilir. Övdüm, acıdım, yaktım, hem mecaz hem de gerçek bir süreçtir.Tasavvufta dünya hayatının geçici olduğu söylenir ve bu anın son an olabileceğine dair yazılar ay töreninin yapıldığı salonlarda bile doğrudur. ifade
– “MANGA, YENİ NESİLLER İÇİN JAPON KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURMAK AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR OLUŞUMDUR”
Japon çizgi romanlarında ve mangasında tasavvufta olduğu gibi bir ırk-usta ilişkisi olduğunu kaydeden Yamamoto, “Manga, Japon kültürünü yeni nesillere öğretmek için önemli bir arayış. Yunus Emre’nin ‘Benim’ şiirinde ben de bir manga karakteriyim. hayat bilimi bilmektir’. Bende ekleyerek paylaştım. Bana kültürleri yeni nesillere anlatabilme imkanı veriyor.” dedi.
Yamamoto, Ak Paazade’nin hikayesinde Anadolu’ya gelen ahilerin, gazilerin, bacyanların ve abdalların Japonya’ya geldikleri kurgusal bir dünya yarattığını da belirterek, “Kültürünü sadece dizi tarihi üzerinden değil, hayali üzerinden de anlatabiliriz. dünyalar.” değerlendirme yaptı.
Anadolu’daki kadın örgütü Bacyan-Rum’u Japon karakterlere uyarladığını anlatan Yamamoto, “Pop kültürde Bart’lı kadın görmek çok zor ama biz böyle karakterler yaratabiliriz. Yeni nesle bile anlatabiliriz. Bart giyen karakterler popüler.” o ikamet.
Yamamoto, kültürlerin yeni unsurlarla canlı tutulması gerektiğini söyledi. değerlendirme yaptı.
Konuşmasının ardından Japon ay törenini gösteren Yamamoto, tasavvuftaki “merhaba” kavramının kaligrafide ay vazosunun üzerine yazıldığını anlattı. Yamamoto, törenden önce kavanozu temizlemenin kişinin “hiç kimse” olduğunu simgelediğini belirtti.
Ritüelde yer alan her bir figürün Doğu Asya kültüründeki doğa unsurlarını, küçük ve büyük krallığı, iyi ve kötü arasındaki dengeyi simgelediğini söyleyen Yamamoto, törene katılanlarla renk kattı.
Yoruma kapalı.