Gaziantep’te trafik kazası: 15 kişi yaşamını yitirdi, 31 kişi yaralandı

Gaziantep

Kaynak, DHA

Gaziantep’in Nizip ilçesinde otomobilin dere yatağına düşmüş olduğu kaza bölgesine giden ambulans, itfaiye ve İhlas Haber Ajansı’nın (İHA) canlı gösterim aracına yolcu otobüsü çarptı. Gaziantep Valiliği, kazada 15 kişinin yaşamını kaybettiğini deklare etti.

Valilikten meydana getirilen açıklamada, “3 sıhhat görevlisi, 3 itfaiye mensubu, 2 ajans muhabiri ve 7 yolcu olmak suretiyle 15 şahıs yaşamını yitirmiş, 31 şahıs yaralanarak Nizip ve Gaziantep’te bulunan çeşitli hastanelere kaldırılmıştır” denildi.

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yapmış olduğu açıklamada yaralılardan 9’unun durumunun ağır bulunduğunu duyurdu.

Hakkaniyet Bakanı Bekir Bozdağ, kazayla ilgili soruşturma başlatıldığını deklare etti.

Bozdağ gazetecilere yapmış olduğu açıklamada, “Nizip Cumhuriyet Başsavcılığımız, 3 cumhuriyet savcısını görevlendirdi. Adli soruşturma başladı. Adli soruşturma vakası tüm yönleriyle hem araştıracak, hem sonuçlandıracak hem de aydınlatacaktır. Sadece bu soruşturma giden canlarımızı geri getirmeyecektir” dedi.

Uzman Dedeoğlu: İlk kaza sonrası yol kapama tedbirleri doğru alınmalıydı

Yol güvenliği ve ileri sürüş teknikleri uzmanı Yiğit Dedeoğlu, BBC Türkçe’ye yapmış olduğu açıklamada, “Bunu bir kaza değil, bir trafik vakası hatta facia olarak nitelendirebiliriz” dedi.

Bu tür kazaların vakalar üstünden değil, temel sebepler üstünden değerlendirilmesi icap ettiğini söyleyen Dedeoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Otobüs kaptanlarının emek harcama saatleri ve dinlenme süreleri bu sektörün en büyük problemlerinden biri. Uykusunu almamış, bitkin vasıta kullanan sürücülerin tepki zamanı yavaşlar, dikkat düzeyi azalır ve meydana gelen ani durumlarda sürücünün bilgiyi doğru işlemesi ve doğru tepki vermesi beklenemez.”

Bir kaza sonrası yolda alınması ihtiyaç duyulan önlemlere dikkat çeken Dedeoğlu, “Bölgede meydana gelen ilk kaza sonrasında lüzumlu önlemlerin alınması, gerekirse karayolları ekipleri tarafınca yolun tamamen trafiğe kapatılmış olması gerekliydi” ifadesini kullandı.

Dedeoğlu, yolcuların güvenlik kemeri takmamış olmasının da can kaybını artırmış göründüğünü kaydetti:

“Son olarak yolcuların kaza sonrası etrafa saçılmış olduğu ve kayıpların en fazlaca bu yüzden bulunduğunu üzülerek bir kez daha görüyoruz. Yolcular güvenlik kemeri takmış olsalardı kazanın tesiri daha hafifçe olacaktı.”

Internasyonal yol ve sürüş güvenliği uzmanı Mert İntepe de, BBC Türkçe’ye yapmış olduğu değerlendirmede, bir kaza esnasındaki yol kapama tedbirlerinin önemine dikkat çekti:

“Bir kaza esnasında acil durum müdahale ekiplerinin çalışmalarındaki yol kapama güvenlik tedbirleri bizim devletimizde gelişmiş bir standartta değil. Sürücü yorgunluğu, deneyim, vasıta bakım ve onarım, takometre ve hız limitleri, yolcuların güvenlik kemeri takması denetlenemezse bu kazalar önlenemez.”

Ne oldu?

DHA’nın haberine bakılırsa kaza, saat 11.30 sıralarında Gaziantep Nizip Otoyolu’nda meydana geldi.

Bir otomobilin dere yatağına uçtuğu suç duyurusu üstüne bölgeye polis, ambulans ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Takımlar, kazazedelere müdahale etmek için araçlarını otoyolda durdurdu. Bu sırada bir yolcu otobüsü, ambulans, itfaiye ve İhlas Haber Ajansı’nın canlı gösterim aracına çarptı.

Bunun üstüne bölgeye fazlaca sayıda takviye sıhhat ekibi yönlendirdi. Yaralılar, ambulanslarla çevre hastanelere kaldırıldı.

İhlas Haber Ajansı, yaşamını kaybeden çalışanlarının isimlerini Muhammed Abdulkadir Esen ve Ümit Yakup Tanrıöver olarak deklare etti.

Gaziantep Valiliği, yakınlarından haber alamayanlar için bir yazışma numarası yayımladı.

Kazanın arkasından siyasiler de toplumsal medya hesaplarından başsağlığı mesajları yayımladı.

Gazeteciler sendikası da yaşamını kaybeden iki gazeteci için başsağlığı mesajı yayımladı.

Yoruma kapalı.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası