Erzincan’da 130 bin kovanda bal üretimi yapılıyor
Yüksek rakımı ve zengin bitki örtüsü ile dikkat çeken kentte arıcılar, Munzar Dağı’nın eteklerinde hummalı çalışmalarını sürdürüyor.
Yaklaşık 1.500 arıcının bulunduğu Erzincan’da 130.000 kovanda bal üretiliyor.
Erzincan Arıcılar Birliği Başkanı Rahmi Özendi, bahar yağmurlarının şiddetli olması nedeniyle arıların nektarin bitkisinden yararlanamadıklarını söyledi.
Yağışların devam etmesi ve hava sıcaklıklarının olmaması nedeniyle verim düşüşü yaşayacaklarını belirten Özendi, mevsim değişikliği olduğunu, kekik ve kekiğin 20 Haziran’da çiçek açmaya başladığını ancak çiçeklerin şu ana kadar filizlenmediğini söyledi.
“Arıcılarımız için verimli bir yıl olmasını temenni ediyorum”
Hava sıcaklığının yükselmesini beklediklerini ifade eden Özendi, “Hava sıcaklığı yükseldikçe arılar nektardan yeterli oranda yararlanabilecekler. Eminiz, arıcı hiçbir zaman umudunu kaybetmiyor. Verimli bir yıl olsun inşallah.” Arıcılarımız için.”
Bölgede sahip olduğu flora ve zengin bitki örtüsü nedeniyle kaliteli bal üretildiğini belirten Özendi, şunları kaydetti:
“Erzincan ilimiz flora ve bitki örtüsü bakımından Türkiye’nin en zengin iller arasında yer alıyor. Bu nedenle ballarımızın kalitesi ve aroması çok farklı. Erzincan balı İstanbul ve Ankara’ya getirildiğinde bir-iki liraya satılıyordu. “Balın normal fiyatı. Bu yıl sağanak oldu. “Aşırı yağış nedeniyle arı bitkiye ve dolayısıyla nektara ulaşamadı. İklim ısındıkça bal veren bitkilerin daha çok çiçek açması umulmaktadır.”
Kentte yaklaşık 1000 ton bal üretildiğini anlatan Özendi, bu yıl da aynı hedefe ulaşmak istediğini söyledi.
“Gece gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok değişir”
Bal üreticisi Mehmet Dağdeviren, Munzur Dağı’nın eteklerinde kara kovan ve süzme bal üreterek sektöre katkı sağladığını söyledi.
Mevsim değişikliklerinden hızla etkilenen arıların bu yıl iklim sorunu yaşadıklarını anlatan Dağdeviren, “Gece gündüz arasındaki sıcaklık farkından dolayı yaylada olmamız gerekirken hala arılarımızla tarladayız. çok değişiyor. Bu arı gelişimi için uygun değil. Bu yıl verimin düşük olmasını bekliyoruz ama inşallah havalar ısınır. Tam tersi olacak” dedi.
Dağdeviren, “Şu anda bitki örtüsü çok zengin, doğa yemyeşil. Havaların ısınması, sıcaklığın istenilen düzeye çıkarılması bal üretiminde verimliliğin artmasında etkili olacaktır” diyen Dağdeviren, yağışların devam etmesi halinde kaydetti. Arıcılar için verimsiz bir sezon olacak.
Arıcılığın doğayla iç içe bir sektör olduğunu vurgulayan Dağdeviren, devletin daha çok genç girişimcilere destek verdiğini sözlerine ekledi.
Yoruma kapalı.