Dışişleri Bakanlığı: Macron ülkemize ithamda bulunarak sömürgeci geçmişinden sıyrılamaz

Kaynak, Getty Images
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Türkiye’nin Afrika’da Fransa karşıtı faaliyetlerde bulunduğunu söylemesinin peşinden Dışişleri Bakanlığı, bunun “Talihsiz bir izahat bulunduğunu” söylemiş oldu.
Bugün bir izahat meydana getiren Bakanlık Sözcüsü Tanju Bilgiç, “Başta Cezayir olmak suretiyle Afrika’daki sömürgeci geçmişiyle yüzleşmekte zorluk çeken Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, ülkemiz dahil başka ülkelere yönelik ithamda bulunarak sömürgeci geçmişinden sıyrılmaya emek harcaması kabul edilemez” dedi.
Macron dün Cezayir ziyareti esnasında “Türkiye, Rusya ve Çin’de, aktivizm, neo-kolonyal ve emperyalist ajandaları olan ve el altında Fransa düşmanlığı meydana getiren ağlar var. Tek bir düşman var, Fransa. Bunda hepsi birleşiyor” diye konuşmuştu.
Macron’a cevap veren Bilgiç, Türkiye’nin Afrika Birliği’nin stratejik ortakları içinde yer aldığını, Afrika ülkeleriyle ilişkilerini karşılıklı güvene dayalı bir halde geliştirdiğini söylemiş oldu ve ekledi:
“Fransa, Afrika kıtasında, kendisine yönelik tepkiler bulunduğunu düşünüyorsa, bu tepkilerin kaynağını kendi sömürgeci geçmişinde ve bu tarz şeyleri hala değişik yöntemlerle devam ettirme çabalarında aramalı ve bunu düzeltme yoluna gitmelidir.
“Kendi geçmişine ilişkin sorunlarla yüzleşmek ve bu tarz şeyleri çözmek yerine, bu tepkilerin üçüncü ülkelerin faaliyetleri sebebiyle ortaya çıktığını savlamak bir tek sosyolojik bir olguyu ve zamanı yadsımak değil, bununla beraber bazı siyasetçilerin haiz olduğu çarpık bir zihniyeti de yansıtmaktadır.
“Fransa’nın, en kısa zamanda, kendi sömürgeci geçmişiyle, ülkemiz dahil başka ülkelere ithamda bulunmadan yüzleşebilecek olgunluğa erişmesini temenni ediyoruz.”
Fransa son yıllarda Afrika’da Türkiye ile çeşitli gerilimler yaşamıştı.
Bunların başlangıcında, Libya’daki çatışmalar esnasında yaşananlar geliyordu.
Fransa, Türkiye’den Libya’ya giden bir gemiyi denetlemek için durdurmaya çalışmış, gemiye birlikte rol alan Türk birliği ise buna izin vermemişti.
Fransa bunun üstüne Türkiye’yi NATO’ya yakınma etmişti.
Vakası inceleyen NATO, raporunu halka açıklamasa da ülke yöneticileriyle paylaşmış, rapordan memnun kalmayan Fransa, NATO’nun Deniz Gardiyanı tatbikatından çekilmişti.
İki ülke arasındaki gerilim liderler seviyesine de uzanmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Macron’un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var” demişti.
Yoruma kapalı.