ABD medyası: Kuzey Kore, Rusya’ya silah satıyor

Matt Murphy | BBC News

füze atışı

Kaynak, RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI

ABD medyası, yaptırımlar sebebiyle ordusunu donatmakta güçlük çeken Rusya’nın Şimal Kore’den askeri araç-gereç satın almak zorunda kaldığını bildirdi.

New York Times gazetesinin edinmiş olduğu gizliliği kaldırılmış istihbarata nazaran Rusya, Şimal Kore’den milyonlarca top mermisi ve roket satın aldı.

ABD’li bir yetkili, cenk uzadıkça Moskova’nın Şimal Kore’den daha çok tabanca satın almak zorunda kalacağını söylemiş oldu.

Rusya’nın geçen hafta da İran’dan insansız hava araçları satın almış olduğu bildirildi.

Batı’nın yaptırımlarına maruz kalan İran ve Şimal Kore, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgale başlamasından bu yana Rusya ile ilişkilerini derinleştirmeye çalışıyor.

Şimal Kore lideri Kim Jong-un, Rusya-Ukrayna çatışmasından ABD’yi görevli tutup Batı’yı “hegemonik bir siyaset” izlemekle suçluyor ve Rusya’nın güç kullanımının bundan dolayı haklı bulunduğunu korumak için çaba sarfediyor.

Geçtiğimiz ay Şimal Kore, Ukrayna’nın doğusunda bağımsızlığını duyuru eden ve Rusya tarafınca tanınan Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıdığını deklare etti ve Moskova ile “yoldaşça dostluğunu” derinleştirme sözü verdi.

Şimal Kore resmi medyasına nazaran, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin iki ülke arasındaki “kapsamlı ve yapıcı ilişkileri” geliştireceğini söylemiş oldu.

İstihbarat raporunda ortaya çıkan yeni tabanca teslimatlarının ne boyutta olduğu ise belirsizliğini koruyor.

ABD’li bir yetkili, Rusya’nın Şimal Kore’ye yönelmesinin “Rus ordusunun ihracat kontrolleri ve yaptırımlar sebebiyle Ukrayna’da ciddi tedarik sıkıntısı çekmeye devam ettiğini” gösterdiğini söylemiş oldu.

Finlandiyalı fikir kuruluşu Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’ne nazaran, geniş kapsamlı ekonomik yaptırımlar Rusya’nın enerji ihracatından elde etmiş olduğu gelire fazla zarar vermedi.

Rusya’nın 6 aylık işgal döneminde yükselen fosil yakıt fiyatlarından 158 milyar euro kazanılmış olduğu ve bunun yarısından fazlasını Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ithalatının oluşturduğu tahmin ediliyor. 

İran’dan SİHA’lar

Sadece ABD ve AB, Rusya’nın ordusunu tekrardan ikmal etme kabiliyetinin zayıfladığına inanıyor.

Geçen hafta ABD’li yetkililer, İran yapımı insansız hava araçlarının ilk sevkiyatlarının Rusya’ya yapıldığını söylemiş oldu.

ABD danışma yetkilileri, Rus operatörlerin “Göçmen-6” ve “Şahid” serisi SİHA’lar mevzusunda eğitim almak suretiyle İran’a gittiğine inanıyor.

Sadece geçtiğimiz günlerde gazetecilere yaptıkları açıklamada, SİHA’ların birçoğunda teslimattan bu yana mekanik ve teknik problemler çıktığını belirttiler.

İran resmi olarak Ukrayna yada Rusya’ya tabanca tedarik edilidiğini reddetti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise Temmuz ayında, Tahran’ın Rusya’ya Ukrayna’daki cenk için yüzlerce SİHA satma planından bahsetti.

İngiltere müdafa bakanlığı yetkilileri de Rusya’nın mühim “muharebe kayıplarına” uğradığını ve SİHA tedarikini sürdürmekte zorlandığını ve bu durumun muhtemelen daha da kötüleşeceğini kaydetti.

Yetkililer, bulgu İHA’larının sınırlılığı sebebiyle Rus komutanların genel durum değerlendirme kabiliyetinin muhtemelen azaldığını ve operasyonlarını giderek daha çok engellediği değerlendirmesinde bulunuyor.

Yoruma kapalı.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası