
Ülke genelinde aşırı ısının bir etkisi vardır. Mevsimsel standartlardaki ısı nedeniyle kendilerini yenilemek isteyenler, deniz, park, bahçe ve gölgeye doğru kalabalıktır. Uzmanlar, özellikle öğle saatlerinde, doğrudan güneşe maruz kalmanın kapalı bir ortamda ve aşırı ısıya maruz kalmasının kalp ve böbrek gibi organlarda sorunlara neden olabileceği konusunda uyarıyorlar.
“Sıcaklıklar nedeniyle aldatmalar bildirildi”
Hava sıcaklıklarındaki artış devam edecek, risk grupları aşırı sıcaklıklardan etkilenecek ve torasik hastalıklarda uzman olduğunu gösteren çeşitli rahatsızlıklara neden olacak. Dr. Tevfik Özlif, “Sıcak hava dalgası geliyor. Gelecek hafta Türkiye'de sıcak günler yaşayacağız. Avrupa'da uzun süre, sıcaklıklar ve sıcaklıklar nedeniyle ölümler bildirilir. Aşırı terimlerle, çocuklar, yaşlı ve kronik hastalar kan basıncında hızlandırılmış ve şesiz olabilir.
“Ağır yiyecekler tüketilmemeli”
Güneş ışınları saatlerinde, riskli bireyler doğrudan güneşin altında kalmamalıdır. Dr. ÖZLU, “Sıcaklıkları iyi yönetmek gerekir. Risk grubu dikkat etmeli, güneşte ve güneşin altında 11.00 ve 16.00 arasında olmamalarını öneririz. Etki şüphesi olan bir hasta ıslak ve dondurulmuş sulara daldırılmış bir tabaka ile havadar bir yere getirilmelidir ve 112 çağrı ile müdahale edilmelidir.”
“Ortam sıcaklığı aniden azaltılmamalı”
Risk grubunda olanların dikkat etmesi gerektiğinin altını çizin. Dr. Tevfik Özku şunları söyledi: “Sıcak durumda alkol almak riski artırır. Bazı ilaçlar sıcak etki riskini artırabilir. Riskli olanlar dikkat etmelidir. Güneşin altındayken, şapka, güneş gözlüğü ve şemsiyeler kullanılmalıdır. Klimalar ve soğuk suları yaz sıcağına karşı kullanırız. Yaz sıcağına karşı klima ve soğuk sular kullanırız.
“Sıcaklıklar geç ama etkili oldular”
Sahilde çalışan Mustafa Bektas, “Bu yıl sıcaklık geç kaldı ama etkili oldu. Günde 15-20 dakika çalışıyorum. Kendimi sıcaklık koşullarına göre ayarladım. Bu sıcaklıklarda 1-2 saat çalışmaya yaklaşmıyorum. Sıcaklık arttıkça, yürüyüşü 5 dakikaya düşüreceğim.” Dedi. Serap Tanis, sahil alanlarını yenilemeyi tercih ettiğini belirtti: “Trabzon'da aşırı bir nem ve sıcaklık var. Evlerde duramayız. Bu yüzden kendimizi çimlere atıyoruz, çay içiyoruz” dedi.
(DHA)