
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Merkez Bankası Kanunu ve Banka'nın faaliyetlerine uygun olarak uygulanan politikalar hakkında Parlamento Planına ve Bütçe Komisyonu'na bir sunum yaptı.
CHP'den protesto
Karahan'ın CHP milletvekillerinin sunumundan önce, İstanbul Metropolitan Belediye Başkanının tutuklanmasından sonra, ekonominin afişlerle gelişmelerini dile getirdi. Komiser, 19 Mart'ta CHP Malatya Veli Ağbaba'nın yardımcısı, “sivil kanepe” olarak, ekonomi 57 milyar dolar hasar gördü.
“Sen dardesin”
“Sana git,” dedi Ahbaba, 18 Mart'ta 40 kilodan 45 kilo Euro, 36 kilodan 42 kilolara vurgulandı. Kameraları 5 Euro ve 200 TL ile gösteren Ahbaba, “19 Mart'taki darbesi Ekrem İmamoglu'ya karşı bir darbe değil, fakirlere karşı bir darbe değil, Fukara'ya karşı bir darbe değil.
Yoksulluğun büyüdüğünü vurgulayan Amanbaba, birisinin hala “darbe d'état … Ağbaba, 15 Temmuz darbesini tanklar, toplar, tüfekler, şimdi” yargı darbesi “ile savunduğunu söyledi.
“Zavallı darbe”
Amanbaba şu şekilde devam etti:
“19 Mart'taki darbesi, Türk demokrasisi, fakir ve emekli aylığı darbesidir. Ne yazık ki, Türkiye yargısıyla böyle bir sivil darbe yapıldı. Eğer böyle bir sivil darbe çökmeye devam ederse. Bir kişinin koltuğu gelecek için yok edildi. Yıllık mülk çöktü.
Karahan'ın Mesajları
Merkez Bankası Valisi Fatih Karahan, sunumda, bir sonraki dönemde para politikasında belirlenen pozisyonu koruyan, dezenfeksiyonun devam etmesini garanti edecek şekilde hareket edeceklerini söyledi. Karahan'ın mesajları aşağıdaki gibi özetlenmiştir:
* Uygulama göstergelerini dikkatli bir şekilde takip edeceğimizi vurgulamak istiyorum ve talep koşullarının gelişmeleri disflasyon sürecini olumsuz etkiliyorsa, gerekli önlemleri alacağız.
“Don riskleri artırdı”
* Geçen ay ülkede meydana gelen don tarım kazası, işlenmemiş gıdaların fiyatları, özellikle de meyveler üzerindeki riskleri artırdı.
* Özel okul ve üniversite ücretleri nedeniyle eğitim hizmetlerinde yüksek bir artış vardır. Geçmiş enflasyona endekslenen bu sektörün fiyatlarını belirleme davranışı, hizmetin enflasyonundaki yavaşlama hızını sınırlamaktadır.
* Beklentiler disflasyon süreci açısından bir risk unsuru olmaya devam etmektedir.
“İyileştirme”
* Finansal piyasalardaki son gelişmelerin etkisi ile Nisan ayında enflasyon beklentilerinin iyileştirilmesi durdu.
* Enflasyon beklentileri, disflasyon yolumuzun üzerine bakmaya devam ediyor. Bu husus, titiz konumumuzun korunmasını gerektirir ve para politikasında belirlenir.
* Finansal piyasaların etkili işleyişine devam etmek için, tüm para politikası araçlarını proaktif bir yaklaşım ve piyasa kuralları içinde bir belirleme ile kullanmaya devam edeceğiz.
* Disflasyon sürecine devam etme kararlılığımızı sürdürürken, likidite koşullarını dikkatlice izlemeye ve likidite yönetimi araçlarını etkili bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz.
“Sermaye üretimi belirginleşti”
* Finansal piyasalardaki son gelişmeler ve risk altındaki iştahın azaltılması ile gelişmekte olan ülkelerin sermaye noktaları ve Türkiye netleşmiştir.
* Mart ayının ikinci yarısından itibaren, Türkiye'nin serbest bırakılmasının tarife aşamalarının duyurusunu hızlandırdığını görüyoruz.
* Kısa vadede, döviz kurunun gelişmeleri ve gıdaların enflasyon üzerindeki fiyatları da yukarı doğru baskıdan kaynaklanmaktadır.
* Belirsizliklerin geçmiş dönemden daha üstün olduğu düşünüldüğünde, titiz ve titiz para politikası pozisyonunu alıyoruz. Parasal politikanın titiz konumumuz, enflasyon ve fiyat istikrarının kalıcı olarak azaltılmasına kadar devam edecektir.
* CBRT gibi disflasyon sürecinin devam etmesini garanti edecektir; Çalışmamıza, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu enflasyonu azaltma kararlılığı ile devam edeceğiz.